Τετάρτη 25.05.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τον Αχελώο

ΤΟΠΙΚΑ28.11.2020 | 2:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Για το θέμα του Αχελώου και την απόφαση του ΣτΕ τοποθετήθηκε μέσα από γραπτή του δήλωση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Στην δήλωσή του ο κ. Αγοραστός τονίζει πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα του έργου, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναφέρεται στο ότι το έργο είναι κατά 90% έτοιμο και καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου. Μάλιστα, σημειώνει πως κάθε προσπάθεια ακύρωσης του έργου «συντηρεί ένα βιολογικό,  περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα».

Ολόκληρη η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού έχει ως ακολούθως:

«Βρισκόμαστε σε επαφή με την Κυβέρνηση για το σχεδιασμό της διαχείρισης του έργου του Αχελώου, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ. Το  πρόσφατο, χαοτικού χαρακτήρα  ακραίο καιρικό φαινόμενο του Ιανού και οι πρωτόγνωρες ποσότητες νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία, απέδειξαν ότι νερό υπάρχει για όλους.

Ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα -φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου- θα αντιμετώπιζε τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως είχαμε επισημάνει το 2016, στη σύσκεψη με τον τότε αρμόδιο Υπουργό Π. Σκουρλέτη.

Το έργο της Μεσοχώρας το θέλουν -κατά δήλωση- όλοι. Είναι  έτοιμο κατά  90%  και από τη μη  λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού, η ΔΕΗ χάνει ετησίως 30 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες  της  προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  που  τον Δεκέμβριο του 2017 απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου, αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με απόφασή του εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της τότε κυβέρνησης. Ο Αχελώος είναι πηγή ζωής, πηγή οικολογικής ανάπτυξης, πηγή φθηνής πράσινης ενέργειας, πηγή τουρισμού και νέων θέσεων εργασίας. Αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του  κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή. Κάθε προσπάθεια ακύρωσής του έργου, συντηρεί ένα βιολογικό,  περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα».

 

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης