Τρίτη 27.09.2022 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Δημόσιο ΙΕΚ: Μια δομή δια βίου μάθησης για την περιοχή

ΤΟΠΙΚΑ27.06.2018 | 8:21 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Το Δημόσιο ΙΕΚ Τρικάλων, αν κάποτε για κάποιους ήταν μια εκπαιδευτική βαθμίδα από την οποία έπαιρνες «ένα χαρτί» όπως χαρακτηριστικά συνηθιζόταν να λένε, σήμερα, είναι από τις πιο σημαντικές δομές εκπαίδευσης. Προσφέρει τις υπηρεσίες μάθησης και επαγγελματικής κατάρτισης, σε όλους, σε υψηλό επίπεδο και χωρίς διακρίσεις σε ότι αφορά την ηλικία τουλάχιστον των σπουδαστών του.

Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι απευθύνονται στο ΙΕΚ άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με καριέρες και αρκετά χιλιόμετρα εργασιακής εμπειρίας, θέλοντας είτε να εξειδικευτούν είτε ακόμη και να αλλάξουν επαγγελματικό πεδίο. Αυτό σε καιρούς κρίσης είναι αναμενόμενο βέβαια, δεδομένου ότι για πολλούς η αλλαγή επαγγελματικής ταυτότητας ήταν αναπόφευκτη.

Πέρα από αυτό βέβαια, η γενιά που σήμερα μπαίνει στα χρόνια της ωριμότητας, βλέπει ότι το σημαντικό είναι να εξελίσσεται κανείς, να έχει εναλλακτικές. Κυρίως όμως να μη σταματά το δρόμο της μάθησης. Όπως τονίζει ο διευθυντής του ΙΕΚ κ. Γιάννης Σιακαβάρας, αυτός είναι και ο λόγος που πλέον απευθύνονται για σπουδές στο ΙΕΚ άνθρωποι με πτυχία, σπουδαστές από 18 εως και πάνω από 50 ετών. Μόνη προϋπόθεση είναι το απολυτήριο Λυκείου.

Σε μια πανευρωπαϊκή αγορά εργασίας που υφίσταται ραγδαίες αλλαγές πρέπει να έχουν όλοι τη δυνατότητα παρακολούθησης των εξελίξεων και αυτό μπορεί να γίνει με συνεχή κατάρτιση.

Με την θεσμοθέτηση των Ι.Ε.Κ. το 1992 έγινε προσπάθεια να οργανωθεί με ευελιξία η παροχή επαγγελματικών γνώσεων και να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους εργαζομένους. Αυτή όμως η προσπάθεια δεν στηρίχθηκε με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό των Ι.Ε.Κ. και τη μη προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες. Στην σημερινή συγκυρία ο ρόλος όλων μας είναι σημαντικός για να αποκατασταθεί η φυσιογνωμία των Ι.Ε.Κ. ως ιδρυμάτων κατάρτισης. Έτσι θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την διακηρυγμένη βούληση της πολιτείας για τη στήριξη του θεσμού της επαγγελματικής κατάρτισης.

Αναμένοντας νέες ειδικότητες

Οι ειδικότητες στο σύνολό τους, προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον από σπουδαστές. Αυτή τη στιγμή, θα διατηρηθούν όλες οι ειδικότητες που ισχύουν μέχρι και σήμερα ενώ αναμένονται να ενισχυθούν με αυτές στην Καλαμπάκα. Εκεί, θα εστιάσουν κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό. Ήδη, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την περιοχή που δείχνει ότι η απόφαση της ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΙΕΚ μόνο σε καλό θα βγει.

Πόσο μπορούμε να μιλάμε όμως για  αναβάθμιση όταν οι καθηγητές μένουν ακόμη στο καθεστώς των ωρομίσθιων, και μάλιστα με απίθανες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων τους;

Σίγουρα, η αναθεώρηση και της εκπαιδευτικής στελέχωσης από την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει εγκαίρως προσωπικό που να πληρώνεται επίσης στην ώρα του, θεωρείται βασική προϋπόθεση. Μ

Πάντως, φέτος αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ των ενδιαφερόντων μιας και οι περισσότεροι αναζητούν οικονομικό τρόπο σπουδών αλλά με μια κατάρτιση που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της εκάστοτε ειδικότητας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης