Σάββατο 15.06.2024 | Εορτάζουν: Αυγουστίνος, Αυγουστίνα, Αύγουστος, Αυγούστα, Ιερώνυμος, Γερώνυμος, Ιερονύμη, Μόνικα, Μόνα, Ορτίσιος, Ορτίσης, Ορτίσια, Ορτανσία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δημοτική Βιβλιοθήκη: Ξεκίνησε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ22.06.2018 | 4:48 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» είναι το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στην οποία συμμετέχουν 148 μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων την Τετάρτη 20 Ιουνίου στη Γιορτή Έναρξης της ΚΕ2018 μετρήσαμε,  κόψαμε,  κρεμάσαμε,  ψάξαμε στα λεξικά και  στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα, συζητήσαμε για το θέμα της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας και φτιάξαμε το Ημερολόγιο  Δράσεων του Καλοκαιριού.

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου το θέμα της ημέρας ήταν Δεδομένα για μένα – Όλα αρχίζουν από εδώ: Ο εγκέφαλος. Η εμψυχώτρια αυτής της βιωματικής  δράσης, εκπαιδευτικός-ηθοποιός Έλενα Τέγου διάβασε στα παιδιά επιλεγμένα κεφάλαια από τι βιβλίο Ματίλντα του Ρόναλντ Νταλ, όπου η ηρωίδα εκτελεί θαυμάσια κατορθώματα με τη δύναμη των ματιών της. Στη συνέχεια βλέποντας και παρατηρώντας φωτογραφίες από διάφορα στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής συνδέσαμε τα κατορθώματα της ηρωίδας με αυτή την ανθρώπινη πολύπλοκη μηχανή που λέγεται εγκέφαλος και δεν σταματάει να λειτουργεί ποτέ διαπιστώνοντας ότι η δύναμη της ηρωίδας οφείλεται στις αξιοθαύμαστες ιδιότητες του.

Έπειτα μάθαμε πως ο εγκέφαλος αποτελείται από πολλά κομμάτια στο καθένα από τα οποία αντιστοιχούν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η όραση, γλώσσα, η ακοή, οι κινητικές ικανότητες. Το πώς τον χρησιμοποιούμε και οι γνώσεις που επιλέγουμε να πάρουμε παίζουν ρόλο στο πως αναπτύσσεται.  Κατόπιν τα παιδιά συναρμολόγησαν και κόλλησαν πάνω σε κόλλες χαρτιού τα τμήματα του εγκεφάλου στη σωστή θέση ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του.

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου  καλέσαμε τα παιδιά για να χτίσουμε ένα παλάτι, το Παλάτι της Μνήμης!  Είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό μας όπου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες  που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του.

Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν να ασχοληθούμε με μεθόδους όπου βελτιώνουν την ικανότητα μνήμης στα παιδιά, έτσι ώστε να μπορούν να παρατηρούν να αποθηκεύουν στο μυαλό τους τα δεδομένα που θεωρούν ότι έχουν αξία και να μπορούν να τα ανασύρουν έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις διάφορες απαιτήσεις στην καθημερινότητα τους. Την αξία της μνήμης και τεχνικές για την ενίσχυση αυτής ανακάλυψαν τα παιδιά στην τρίτη δράση της καλοκαιρινής εκστρατείας.

Η εμψυχώτρια, εικαστικός Δέσποινα Ράμπια  βοήθησε τα παιδιά να χτίσει το καθένα  το δικό του παλάτι μνήμης, ζητώντας  από αυτά  να φέρουν στη μνήμη τους έπιπλα ή αντικείμενα που υπάρχουν στο δωμάτιο τους, να τα ζωγραφίσουν και να τα αριθμήσουν. Αυτά τα έπιπλα ή αντικείμενα έγιναν οι κρυψώνες τους που θα κρύβουν  στη φαντασία τους πράγματα που θέλουν να θυμούνται.

Το πρόγραμμα της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας  25/6 έως 29/6

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ – 10:00 – 12:00π.μ.

ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με το προσωπικό της βιβλιοθήκης

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ – 10:00 – 12:00π.μ.

ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ένας κήπος φιλικός στις μέλισσες

Οι μέλισσες έχουν φυτά που τα προτιμούν για το νέκταρ τους. Φτιάχνοντας έναν μικρό κήπο με φυτά όπως λεβάντα, δενδρολίβανο, μαντζουράνα ή τριφύλλι τις προσκαλείτε να βρουν μέσα στην πόλη έναν τόπο για να συλλέξουν την τροφή τους. 

Για παιδιά 8-12 ετών. Με προεγγραφή

Με την εταιρεία Bee Factor

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ – 10:00 – 11:30π.μ.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι κάνω κάθε μέρα;

Ύπνος, φαγητό,  παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλοι σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί;

Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή

Με την εργοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοπάνου

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ – 10:00 – 11:30π.μ.

ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ

Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας.

Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή

Με την χορογράφο – καθηγήτρια σύγχρονου χορού Μαρία Γαδετσάκη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ – 10:00 – 11:30π.μ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Ντετέκτιβς

Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ.  Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ.

Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή

Με την ηθοποιό ‘Ελενα Τέγου 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης