Παρασκευή 08.12.2023 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Δοκιμαστική λειτουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ27.10.2023 | 12:53 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μόνο δυο λεπτά χρειάστηκαν προκειμένου να εντοπιστεί αυτόματα σε ακτίνα 2,5 χλμ. καπνός στην Πεντέλη. Αμέσως απεστάλη η ακριβής τοποθεσία, προκειμένου να διασυνδεθεί με τα συστήματα της πυροσβεστικής. Όλα έγιναν στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τρεις δοκιμές δύο διαφορετικών συστημάτων με εστίες καπνογόνων.

Όπως δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο ΑΠΕ ΜΠΕ «υπάρχουν δύο παραδοχές που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Η πρώτη είναι ότι το να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συνιστά επιβεβλημένη αλλαγή για το σήμερα και όχι για το αύριο. Η δεύτερη έχει να κάνει με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία επίσης αποτελεί μια συνθήκη του παρόντος και όχι του μέλλοντος. Οι πυρκαγιές που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας μας και αυτό το καλοκαίρι, μας επιβάλλουν ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιδείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά και να μην αφήσουμε περιθώριο να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Στην Πεντέλη δοκιμάσαμε δύο διαφορετικές λύσεις τεχνολογίας για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα εστίες φωτιάς. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης θα αξιολογήσουμε τις δοκιμές που έγιναν, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας και μπορεί να δώσει λύσεις, εκείνο που έχει ξεχωριστή σημασία είναι να τις προσαρμόσουμε στις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Να σημειώσουμε ότι οι ψηφιακές λύσεις που προτείνονται αφορούν σε εργαλεία όπως μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και Lidar sensors, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή αναμεταδότες τηλεόρασης σε δασικές περιοχές της χώρας.

Η εγκατάστασή τους στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας επελέγη διότι ηλεκτροδοτούνται ήδη, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και την απαιτούμενη ασφάλεια στην περίπτωση ενδεχόμενης κλοπής του εξοπλισμού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης