Παρασκευή 21.01.2022 | Εορτάζουν: Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής, Πατρόκλεια, Πατροκλά, Πάτρα, Πατρούλα

«Δόμνα & Ευτυχία»: Η μουσικοχορευτική παράσταση του Χ.Ο.Τ. για φιλανθρωπικό σκοπό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ25.02.2020 | 6:08 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στις 14 Μαρτίου, ο Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων θα κάνει ένα μοναδικό αφιέρωμα σε σπουδαίες γυναίκες.

Στη Δόμνα Σαμίου και στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Δύο γυναίκες Μικρασιάτισσες, πληθωρικές προσωπικότητες, με δύναμη να υπηρετήσουν αυτό που αγάπησαν. Η Δόμνα Σαμίου άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη στο δημοτικό μας τραγούδι, το οποίο προέβαλε σε χρόνια δύσκολα – εντός Ελλάδος αλλά γρήγορα η ίδια και το έργο της ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα . Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου άφησε το “ηλιοβασιλέματα”, το “δύο πόρτες έχει η ζωή”, το “είμαι αυτός χωρίς φτερά” κι άλλα πολλά διαμάντια του λαϊκού και ρεμπέτικου πενταγράμμου. Η σπάνια γραφή της και η ιδιόμορφη ζωή της, εξέφρασε κάθε Έλληνα που αγωνίζεται, που πέφτει και ξανασηκώνεται. Δύο λόγια γι αυτές τις σπουδαίες γυναίκες.

Δόμνα Σαμίου! η μεγάλη κυρία της ελληνικής ψυχής! Της δικής μας ψυχής. Η αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού, που με το πρόσωπο της είναι συνυφασμένη η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτός ήταν και ο αγώνας της μέχρι και τα τελευταία χρόνια που έζησε. όνειρο ζωής για εκείνη να μπολιάσει κάθε Έλληνα και ειδικότερα τους νέους και τα μικρά παιδιά με ελληνικά παραδοσιακά ακούσματα και να φωτίσει την τόση μεγάλη ποικιλία τους.

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου η πρώτη σπουδαία γυναίκα στιχουργός! Η γυναίκα που τραγουδήθηκε απ’ όλους και δοξάστηκε περισσότερο μετά τον θάνατο της. Το γεγονός ότι έγραψε δεκάδες επιτυχίες σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής της , τις τραγωδίες που βίωσε αλλά και την μποέμικη επαναστατική ματιά της για τον κόσμο , συνθέτουν έναν ανεπανάληπτο μύθο που ακούει στο όνομα «Ευτυχία».

Θα είναι μια παράσταση σε ιδέα της Κάτιας – Νανάς Μάνου, Σκηνοθεσία Μάνου Κάτια – Νανά, Ραφαέλα Μάνου – Γκοργκόλη και Καλλιτεχνική επιμέλεια Παναγιώτης Μάνος – Μάνου Κάτια-Νανά, που πέρα από πολύ όμορφα τραγούδια, θα ακουστούν πράγματα για τη ζωή και το έργο τους που ίσως δε γνωρίζουμε. Στην αφήγηση: η ηθοποιός Σία Φαράκη, ενώ στο χορευτικό μέρος οι εκατοντάδες χορευτές μικροί και μεγάλοι του Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για αγορά τροφίμων του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου μας αλλά και σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη της στήριξης μας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020