Τετάρτη 12.06.2024 | Εορτάζουν: Ονούφριος, Ονούφρης, Ονουφρία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο

ΤΟΠΙΚΑ09.12.2022 | 5:24 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων διοργάνωσε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στους μαθητές και τις μαθήτριες προκειμένου να αντιληφθούν την αναγκαιότητα σεβασμού και ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα.

Μέσα από την παρουσίαση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού από τις εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, οι μαθητές/τριες της Α’ και Β’ τάξης προβληματίστηκαν σε θέματα στερεοτύπων και προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα με αναπηρία εντός κι εκτός της σχολικής κοινότητας και συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας. Επιπλέον,  στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης οι μαθητές/τριες της χορωδίας προετοίμασαν και παρουσίασαν στη νοηματική γλώσσα το τραγούδι «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», αναδεικνύοντας το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής και προάγοντας μια συμπεριληπτική κουλτούρα.

Επίσης, οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μέσω διαδικτύου με τον προσκεκλημένο μας κ. Βαγγέλη Αβγουλά, δικηγόρο και ιδρυτή της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια». Ο κ. Αβγουλάς, ζώντας με τυφλότητα από τη γέννηση του, συντόνισε ένα διάλογο με τον οποίο οι μαθητές/τριες προσέγγισαν βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας γεγονός που συνέβαλε στην εξοικείωσή τους με τη διαφορετικότητα. Η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να δουν τη ζωή και την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια του κ. Αβγουλά. Χαρακτηριστικά, ο μαθητής της Γ Τάξης, Ιάσονας Μπέης δήλωσε:

“Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία και το μεγάλο προνόμιο να συναντηθούμε με ένα άτομο ειδικών δεξιοτήτων, συγκεκριμένα, με έναν τυφλό δικηγόρο. Τον ρωτήσαμε πολλά πράγματα για την καθημερινότητα του και διαπιστώσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία. Ένα είναι σίγουρο: Μετά από αυτή την συνέντευξη θα το σκεφτούμε δίπλα να παρκάρουμε το ποδήλατο μας πάνω σε μια ράμπα που διευκολύνει την πρόσβαση των τυφλών στο πεζοδρόμιο. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που άγγιξε τις κοινωνικές μας ευαισθησίες και μας έκανε να καταλάβουμε ότι ο ήλιος θα έπρεπε να ανατέλλει για όλους. Δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι. Μαζί με την πολιτεία, η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, αυτή η συνέντευξη μας έδωσε να καταλάβουμε ότι έχουμε κοινωνική ευθύνη απέναντι στα άτομα με αναπηρία.”

Ευχάριστη έκπληξη για τη μαθητική ομάδα αποτέλεσε και η ολιγόλεπτη συμμετοχή του Δημάρχου, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στην τηλεδιάσκεψη, προσκεκλημένου του κ. Αβγουλά, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα σχεδιασμού και εφαρμογής στοχευμένων παρεμβάσεων στην κοινότητα προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Υπεύθυνες των δράσεων ήταν οι Παναγιώτα Γουρζιώτη, Παναγιώτα Μπλούτσου και Αθανασία Μακρή, εκπαιδευτικοί ΕΑΕ και Δέσποινα Καραμπατζάκη, ΠΕ02. Τη χορωδία συνόδεψαν με τη μουσική τους οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνος Γκότζιας, ΠΕ79.01, και Νεκταρία Κορκακάκη, ΠΕ07 και ΤΕ16.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης