Δευτέρα 20.03.2023 | Εορτάζουν: Κλώντια, Κλόντια, Κλαύδια, Κλό, Ροδιανός, Ροδινός, Ροδίνης, Ρόδης, Ροδιανή, Ροδιάνα, Ροδή, Ροδία

Δρομολογώντας το ασφαλές σχολείο

ΤΟΠΙΚΑ23.02.2023 | 5:47 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Δρομολογώντας το ασφαλές σχολείο», αποτέλεσε το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων το πρωί της Πέμπτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι διευθυντές και οι διευθύντριες των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προκειμένου να ενημερωθούν για τους τρόπους διαμόρφωσης ενός ασφαλούς και υγιεινού σχολικού περιβάλλοντος, ώστε η κάθε σχολική μονάδα να αποτελεί θεμελιώδες σημείο αναφοράς για τη ζωή, τη μάθηση και την εργασία.

Ο διευθυντής της Δ.Ε Τρικάλων κ. Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης χαιρέτισε την εκδήλωση και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τα σχολεία μας είναι οι χώροι που προσφέρουν την δυνατότητα προαγωγής της υγείας των παιδιών σχολικής ηλικίας. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός φυσικού σχολικού περιβάλλοντος, στο οποίο η ασφάλεια και η υγιεινή θα αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες. Ένα σχολείο που να λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στη βία, τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα».

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Π.Ε. Τρικάλων κ. Ντίνος Μπάρδας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Φαρκαδόνας κα Ειρήνη Κακαϊτσα, ο Προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Τρικάλων κ. Απόστολος Σπαθής και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Τρικάλων κ. Στέφανος Φωλίνας.

Τα θέματα εισηγήθηκαν οι παρακάτω επιμορφωτές/τριες: η κα Δήμητρα Αγγέλου, Διευθύντρια του ΓΕΛ Βαλτινού, η κα Δήμητρα Βαργιάμη, εκπαιδευτικός ΠΕ78- Υπεύθυνη Νομικής Υποστήριξης της ΔΔΕ Τρικάλων, η κα Βασιλική Πατσιαλή, Αρχιτέκτων Μηχανικός-Επιθεωρήτρια Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο κ. Δημήτριος Καλλιανιώτης, Πολιτικός Μηχανικός- Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, ο κ. Νικόλαος Μπατατέγας, Προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων και η κα Μερόπη Πεντεδέκα, Υπεύθυνη Έρευνας στο τμήμα του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» στη Λάρισα.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, ο όρος σχολική ασφάλεια αφορά στο φυσικό σχολικό περιβάλλον και ειδικότερα στη διαμόρφωση των συνθηκών και στην τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας του σχολικού κτιρίου και του εξοπλισμού, ώστε να προλαμβάνεται ή να εξαλείφεται η παρουσία παραγόντων κινδύνου, για την πρόκληση ατυχημάτων στον σχολικό πληθυσμό.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας ο όρος σχολική ασφάλεια αφορά στο σχολικό περιβάλλον και ειδικότερα στη διαμόρφωση των συνθηκών, ώστε το σχολείο όταν επιτελεί το έργο του να προσφέρει/εμπνέει ασφάλεια και να λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στην κλιμάκωση περιστατικών βίας, στη χρήση ουσιών, στην παραβατικότητα/παρεκκλίνουσα συμπεριφορά και υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, προληπτικά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ