Παρασκευή 12.07.2024 | Εορτάζουν: Βερονίκη, Βερόνικα, Βέρα, Βερενίκη, Παΐσιος, Παΐσης, Παϊσία, Ιλάριος

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δυσεπίλυτος γρίφος η αναζήτηση φοιτητικής στέγης για τους Τρικαλινούς γονείς

ΤΟΠΙΚΑ29.06.2024 | 8:32 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε δυσεπίλυτο «γρίφο» εξελίσσεται η εύρεση φοιτητική στέγης για τους γονείς των Τρικαλινών που μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών ήδη ξεκίνησαν την αναζήτηση διαμερισμάτων  για τα παιδιά τους.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών έβγαλε στους δρόμους γονείς και παιδιά, σε αναζήτηση φοιτητικών κατοικιών.

Έτσι, και φέτος η εύρεση κατοικιών έως 50 τ.μ που απευθύνονται σε φοιτητές προς ενοικίαση, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Γονείς και φοιτητές λένε «κάθε πέρσι και καλύτερα» καθώς διαπιστώνουν ότι οι εκτός έδρας σπουδές είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για μια μέση οικογένεια.

Κι αυτό γιατί τα μικρά διαμερίσματα ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια είναι… είδος προς εξαφάνιση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες έχουν διαθέσει τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ οι τιμές των ενοικίων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ενοίκια

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ πλήρως ανακαινισμένα και σε πολλές περιπτώσεις πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.

Σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια οι τιμές για διαμερίσματα 40 τ.μ. – 50 τ.μ. οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά».

Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα, με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή σε Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια.

Τα πρόσφατα στοιχεία του Spitogatos δείχνουν ότι στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή ξεπερνάει τα 9,50 ευρώ ανά τετραγωνικό – έτσι για παράδειγμα ένα σπίτι 50 τ.μ. το ενοίκιο ανέρχεται στα 450 ευρώ ενώ στις «φοιτητουπόλεις» της περιφέρειας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο το κόστος για μια οικογένεια είναι δυσβάστακτο με τις τιμές για ένα μικρό διαμέρισμα να υπερβαίνουν τα 400 ευρώ!

Και αυτό γιατί πέρα από τη μειωμένη διαθεσιμότητα και τη μεγάλη αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή.

Για παράδειγμα, στα Ιωάννινα των 30.000 φοιτητών η ζήτηση για μίσθωση σπιτιών είναι μεγάλη. «Το 25%-30% των σπιτιών έχει γίνει airbnb, τα υπόλοιπα διεκδικούν φοιτητές, εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογίας, συνοδοί ασθενών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου. Ωστόσο, στα πάγια έξοδα προστίθεται η θέρμανση, «ανοιχτή πέντε μήνες τον χρόνο», με αποτέλεσμα τα ενοίκια να αυξάνονται κατά 80-120 ευρώ. Αισθητά πιο φθηνά (20%-25%) δίνονται τα διαμερίσματα εκτός κέντρου.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», να επιλέγουν πλέον να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζοντας τον χάρτη της φοιτητικής κατοικίας.

Λίγα τα διαμερίσματα και στα Τρίκαλα

Ήδη από χθες το μεσημέρι ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα σε μεσιτικά γραφεία των Τρικάλων και για αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην πόλη μας η οποία, τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί σε μία επίπονη και ακριβή υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια φοιτητές των ΤΕΦΑΑ και του τμήματος Διαιτολογίας αναγκάστηκαν να νοικιάσουν εκτός πόλης, σε κοντινά χωριά αφενός λόγω της έλλειψης διαθέσιμων διαμερισμάτων στο αστικό κέντρο και αφετέρου εξαιτίας του υψηλού κόστους της μίσθωσης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης