Τετάρτη 30.09.2020 | Εορτάζουν: Στρατόνικος, Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος

«Δύσκολος χειμώνας για την ελληνική κτηνοτροφία»

ΤΟΠΙΚΑ01.11.2018 | 5:19 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα βρέθηκε, κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον πρώην Βουλευτή και Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Βασίλη Έξαρχο.

Το κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε πρώτα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμπάκας, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Κόττης και μέλη του Συνεταιρισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της περιοχής, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Προβατοτρόφων.

Τελευταίος σταθμός του κλιμακίου τα Τρίκαλα, όπου ο κ. Έξαρχος σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την επίλυσή τους.

Όπως τόνισε ο κ. Έξαρχος κλιμάκια του ΚΙΝΑΛ θα οργώσουν την ύπαιθρο το ερχόμενο διάστημα για να κάνουν άμεσο διάλογο με τους γεωργοκτηνοτρόφους, καθώς η ύπαιθρος διέρχεται «μια περίοδο δοκιμασίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην πληρωμή των ενισχύσεων που έγινε πριν λίγες μέρες, είπε πως τα περισσότερα χρήματα πήγαν όλα σε παρακρατήσεις, με συνέπεια να μην μείνει τίποτα στην τσέπη πολλών αγροτών, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την κακή ρευστότητα στην γεωργία.

Μιλώντας για την κτηνοτροφία ο κ. Έξαρχος σημείωσε πως αν θέλαμε να βάλουμε ένα τίτλο αυτός θα ήταν «η ελληνική κτηνοτροφία διαλύεται», παρά το γεγονός ότι «έχει την δυνατότητα να συμβάλει στην ανάταξη της οικονομίας», ενώ δεν θα παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους κτηνοτρόφους».

Ο Διευθυντής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως χρειάζεται άμεσα συγκροτημένη πολιτική στο πλαίσιο της ΚΑΠ, μέτρα ανακούφισης των γεωργοκτηνοτρόφων από τα φορολογικά βάρη, αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το εισόδημα, ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και εξυγίανση της αγοράς.

Μάλιστα, όπως είπε τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες προτάσεις από το ΚΙΝΑΛ, μέσα στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και αυτές για την γεωργοκτηνοτροφία.

Τέλος, ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη της καλύτερης διαχείρισης των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού την ώρα που υπάρχει χρήματα αυτό παραμένει στα Ταμεία. Σημείωσε δε, πως θα πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά με ταυτόχρονη ενίσχυσή της έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που θα της ανατεθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop