Δευτέρα 28.11.2022 | Εορτάζουν: Ειρήναρχος

E.E.: Πολιτική συμφωνία τριών σημείων για την ενέργεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.09.2022 | 4:43 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πολιτική συμφωνία για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ανόδου των ενεργειακών τιμών επετεύχθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Η επίσημη υιοθέτηση της πρότασης θα ολοκληρωθεί με γραπτή διαδικασία πιθανότατα έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η πρόταση περιλαμβάνει:

-μέτρα για τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής,

-μέτρα για την είσπραξη των πλεονασματικών εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και

-την συνεισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα ανακατευθυνθούν προς την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, η αρχική πρόταση της Επιτροπής αφορούσε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% για την κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής. Η πρόταση, επίσης, προβλέπει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνικά και λιγνίτη στα 180 ευρώ/MWh.

Ως προς τα μέτρα στήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τις ενεργειακές τιμές λιανικής, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν προσωρινά μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες για το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023, τα οποία υπερβαίνουν αύξηση του 20% των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών από το 2018.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και θα ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης