Τρίτη 16.07.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Εγκρίθηκε ο νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στο ΔΣ Ντιντή και Τσιάρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22.06.2024 | 8:51 πμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Το πράσινο φως για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας, την έγκριση του σχεδίου καταστατικού, την στελέχωση της Διοίκησης, την κάλυψη του Μετοχικού Κεφαλαίου και της παραχώρησης χώρου για τα γραφεία του στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα, άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του.
Υπερθεματίζοντας τη λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας τόνισε πως «στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά με λιγότερους πόρους. Να αξιοποιήσουμε την ευελιξία που μας παρέχει ο νόμος, ώστε σε έκτακτες καταστάσεις, όταν μας πιέζει ο χρόνος να παρεμβαίνουμε άμεσα και προς όφελος των πολιτών. Αυτός ο Οργανισμός, χάρη στην ευελιξία που θα διαθέτει θα μπορεί, σαν ΑΕ να χρηματοδοτεί απευθείας, για παράδειγμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το πρόγραμμα ΝΒS, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό υδάτινες δράσεις, όπως λιμνοδεξαμενές, κοίτες ποταμών, ανασχέσεις υδάτων, κ.α.»
Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσιάστηκε αναλυτικά από ειδική ομάδα επιστημόνων, η μελέτη σκοπιμότητας, τα στοιχεία της αγοράς, η οργάνωση λειτουργίας του Οργανισμού, ενώ απαντήθηκαν σχετικές ερωτήσεις που υπέβαλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Όπως έγινε γνωστό «ο Νόμος προβλέπει η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού με στόχο να δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, καθώς και την δυνατότητα να συντάσσουν μελέτες για τεχνικά έργα και να προχωρούν σε συμβάσεις μίσθωσης έργου. Το Μετοχικό Κεφάλαιο θα είναι προϋπολογισμού 700.000€, το 80% θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (συνολική δαπάνη 560.000€) και το 20% (δηλαδή 140.000 €) από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Το Δ.Σ. θα είναι 7μελές, τα πέντε μέλη (ορίστηκαν στη συνεδρίαση) προέρχονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα δύο από το Περιφερειακό Ταμείο. Τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίστηκαν από το Σώμα είναι Δημήτρης Κουρέτας, Αθανάσιος Τσιάρας, Αποστόλης Κανναβός, Χρυσούλα Ντιντή, Θάνος Τσιώρας, με αναπληρωματικά τους Μαρία Γαλλιού, Βασίλη Σίμο, Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, Γιάννη Αναστασίου, Κ Μπαρμπούτη. Η έδρα του Οργανισμού θα είναι στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Το Σώμα ενέκρινε ακόμη και την παραχώρηση γραφείων.
Να σημειωθεί ότι από την αντιπολίτευση η παράταξη «Συμμαχία υπέρ του πολιτών» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισαν τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, θεωρώντας ότι θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς την Περιφέρεια και θα αποτελέσει «κερκόπορτα» ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα. Παρών ψήφισε η επικεφαλής των «Ενωμένων Θεσσαλών» Ελ. Τζανακούλη και κατά, ο σύμβουλος Ν. Χαυτούρας.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Κουρέτας τις χαρακτήρισε «αστείες» και πρόσθεσε ότι «ένας πραγματικά προοδευτικός αυτοδιοικητικός θα πρέπει να επιδιώκει τέτοια σχήματα, που δίνουν τη δυνατότητα στο δημόσιο να πληρώνει λιγότερα και να πετυχαίνει περισσότερα».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης