Κυριακή 19.05.2024 | Εορτάζουν: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα, Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος, Μένανδρος,Βηθεσδά

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Εισηγήτρια η Κ. Παπακώστα στην πιο εμβληματική δικαστική μεταρρύθμιση που αναβαθμίζει και το Ειρηνοδικείο Καλαμπάκας

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ30.04.2024 | 2:15 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση το εμβληματικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, με εισηγήτρια την Βουλευτή Τρικάλων και Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα.

«Βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας, όχι μόνον για να εισηγηθώ, αλλά πρωτίστως, για να υπερασπιστώ, μία μεταρρυθμιστική πρόκληση, που ανασυγκροτεί, επανασχεδιάζει και επαναπροσδιορίζει, όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στον χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Κυρίως όμως υλοποιεί μία υπόσχεση προς όλες τις Ελληνίδες και τους   Έλληνες πολίτες για ταχύτερη, αποτελεσματικότερη, αλλά και ποιοτικότερη απονομή της Δικαιοσύνης», τόνισε η Βουλευτής κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο ιστορικής σημασίας, που στοχεύει στην  ενδυνάμωση του Κράτους Δικαίου και την εδραίωση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς, μέσω της  συγκρότησης  ενός στέρεου πυλώνα για την θεμελίωση ενός πιο ορθολογικού, πιο δίκαιου, πιο διαφανούς και εν τέλει πιο αξιόπιστου δικαιϊκού συστήματος.

Με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το νομοσχέδιο εισηγείται τη συγχώνευση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων της χώρας, προβλέποντας μάλιστα την αναβάθμιση πολλών Ειρηνοδικείων της χώρας σε Περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείων, ώστε να εξυπηρετούν μεγαλύτερο εύρος υποθέσεων στις Περιφέρειες της χώρας, διευκολύνοντας έτσι τους πολίτες.

Μετά από σχετική εισήγηση της Βουλευτή στην ηγεσία του Υπουργείου, τον Δεκέμβριο του 2023 και την σχετική διαβεβαίωση που δόθηκε εκ νέου από το Υπουργείο τον Φεβρουάριο του 2024, το Ειρηνοδικείο Καλαμπάκας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των δικαστικών δομών που αναβαθμίζονται, διατηρώντας το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων, για να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024 ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

«Μετά από 114 ολόκληρα χρόνια, προχωράμε στην υλοποίηση της «μεγάλης ιδέας», λύνοντας μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα και ταυτόχρονα ενισχύοντας δομικά και λειτουργικά το δικαστικό μας σύστημα, αυξάνοντας σημαντικά την ποιότητα και τις επιδόσεις του. Για πρώτη φορά, ο Δικαστικός Χάρτης της χώρας αναμορφώνεται ουσιαστικά, έχοντας πλέον ενοποιημένη, συγκεντρωμένη, αυξημένη ποιοτικά και ποσοτικά την πρωτοβάθμια δομή των δικαστών, με τρόπο που καθιστά πιο εύρυθμη, ταχύτερη και αποτελεσματική τη λειτουργία των δικαστηρίων της πρωτοβάθμιας, ποινικής και πολιτικής ελληνικής δικαιοσύνης. Στέλνουμε στην πρώτη γραμμή μάχης 1.000 περίπου πρώην ειρηνοδίκες, οι οποίοι με την κατάλληλη επιμόρφωση θα μπορούν πλέον να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα των πρωτοδικών, δικάζοντας ταυτόχρονα ποινικές και πολιτικές υποθέσεις».

Κλείνοντας την εισήγησή της, η Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ, προσκάλεσε τους συναδέλφους της να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, χωρίς εκπτώσεις στην αποφασιστικότητα και το καθήκον τους, αλλά και ως μία επιβεβαίωση της δέσμευσής τους στις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται η Δημοκρατία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης