Παρασκευή 23.02.2024 | Εορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα,Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

Εκδήλωση τιμής στο Μουζάκι

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ20.03.2023 | 6:54 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσαν ο Δήμος Μουζακίου και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Θεσσαλών για τον αείμνηστο Καθηγητή και Συγγραφέα Γεώργιο Κούτρα, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου.

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Βουλευτής Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος και ο πρώην Υπουργός κ. Έκτορας Νασιώκας, ενώ, το παρών έδωσαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παρασκευή Ντούρβα, ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Αγόρης, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Κιάμος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Φλώρινας κ. Αγαθή Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Πιερίας κ. Θωμάς Σιάτρας, δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Μουζακίου, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, παλιοί φίλοι του εκλιπόντος, αλλά και απλοί πολίτες.

Χαιρετισμό απέστειλε η Βουλευτής Ν. Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

Ομιλίες στην εκδήλωση για το βίο και την πλούσια δράση του αείμνηστου εκπαιδευτικού τόσο στο Νομό Καρδίτσας, όσο και στη Λάρισα όπου κατοικούσε αρκετά χρόνια και άφησε την τελευταία του πνοή σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα το 2006, έκαναν οι: κ. Θεοφάνης Στάθης – Δήμαρχος Μουζακίου, κ. Γιάννης Ραχωβίτσας – Στρατηγός, Επίτιμος Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Γιάννης Ζαρογιάννης – Διδάκτωρ Φιλολογίας & Συγγραφέας, η κόρη του Γ. Κούτρα κ. Ρίτσα Κούτρα – Μουσικοπαιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, ο κ. Νικόλαος Κατοίκος – Κλασικός Φιλόλογος και Επιμελητής της τιμητικής έκδοσης των καταλοίπων τού Γεωργίου Κούτρα.

Αποσπάσματα από το πλούσιο συγγραφικό έργο, (έγραψε 13 βιβλία), τού Γεωργίου Κούτρα ανέγνωσαν ο κ. Κώστας Ανδρεόπουλος – Φιλόλογος, η κ. Κυριακή Κουτσογιάννη – Δασκάλα και η κ.

Σοφία Σκλείδα – Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής, Ποιήτρια.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι γνωστοί ερμηνευτές κ. Χρυσόστομος Μητροπάνος – Καθηγητής Παραδοσιακής Μουσικής, δημοτικός σύμβουλος Δ. Μουζακίου και κ. Βασίλης Νταράλας – Παραδοσιακός Τραγουδιστής. Τον συντονισμό τον εργασιών είχε ο γιός του Γ. Κούτρα, κ. Στέφανος Κούτρας – Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης», ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο Δ. Μουζακίου για την ουσιαστική υποστήριξη της εκδήλωσης, αλλά και για την έκδοση των καταλοίπων του πατέρα του. Ν Να σημειωθεί ότι αντίτυπα αυτών μοιράστηκαν δωρεάν στο παριστάμενο κοινό.

Σύντομες αναφορές για την έντονη προσωπικότητα του τιμώμενου, τη φιλία και δημιουργική συνεργασία μαζί του έκαναν: η Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Βάσω Κοζιού, ο καθηγητής μουσικής κ. Νίκος Ευθυμιάδης, καθώς επίσης και ο δημοσιογράφος (στέλεχος της ΕΣΗΕΑ) – Λογοτέχνης κ. Κωστής Τσιάκαλος, ο οποίος πρότεινε να γίνει προτομή του Γ. Κούτρα στο Μουζάκι.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ

Με ιδιαίτερο σεβασμό για τον Γ. Κούτρα και θαυμασμό για το μοναδικό έργο του στον τόπο μας μίλησε ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, επισημαίνοντας τα εξής: «Συνδημότισσες και συνδημότες, φίλες και φίλοι. Με τη σημερινή εκδήλωση, ο Δήμος Μουζακίου τιμά ένα άξιο τέκνο του, έναν ακάματο κοινωνικό πρωταγωνιστή, έναν αυθεντικό εκφραστή της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης στον τόπο… τον αείμνηστο καθηγητή και συγγραφέα Γεώργιο Κούτρα. Ότι και να πούμε για το έργο του μεγάλου συντοπίτη μας δεν θα είναι αρκετό ώστε να περιγραφεί στο πραγματικό μέγεθός της, η τεράστια προσφορά του στην περιοχή μας. Ο Γεώργιο Κούτρας, με την πολυεπίπεδη κοινωνική και πνευματική δράση που ανέπτυξε σε όλη τη ζωή του, δημιούργησε τη δικιά του «χρυσή σελίδα» στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Μουζακίου, της Αργιθέας και της Καρδίτσας όπου υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός και απλός άνθρωπος με μοναδικό ζήλο και αυταπάρνηση. Το ανήσυχο πνεύμα που τον χαρακτήριζε και η έντονη θέληση να βοηθήσει τους συνανθρώπους και να συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και του πολιτισμού μας, τον οδήγησε στην ανάληψη πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Από αυτές, σε επίπεδο εκπαίδευσης ξεχωρίζει η ίδρυση στις αρχές του 1970, Μαθητικού Εστιατορίου και Ξενώνα Ύπνου στα Βραγκιανά για στήριξη των παιδιών που φοιτούσαν στο τότε τριτάξιο Γυμνάσιο και έπρεπε να διανύσουν περπατώντας (δεν υπήρχε δημόσια συγκοινωνία, ούτε και δρόμος) μεγάλες αποστάσεις χιλιομέτρων για να πάνε κάθε μέρα στο σχολείο. Σε ότι αφορά δε στα γράμματα, ο Γ. Κούτρας άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα, όντας από τους πρωτεργάτες της έκδοσης του δημοφιλούς για πολλά χρόνια επιστημονικού περιοδικού «Γνώση και Γνώμη». Πρέπει να τονίσουμε πως από τότε μέχρι σήμερα, παρόμοια προσπάθεια δε επαναλήφθηκε στο Νομό μας, δείγμα της μοναδικότητας και της δυσκολίας αυτής της εξαιρετικής δουλειάς και συνεργασίας. Ο Γ. Κούτρας υπήρξε βέβαια και μεγάλος πρωταγωνιστής στη θρησκευτική ζωή της περιοχής μας, αφού, ως άριστος Θεολόγος κήρυττε στις εκκλησίες το Λόγο του Κυρίου. Ενώ, πρωτοστατούσε στη διοργάνωση γιορτών και εκδηλώσεων, με τα προγράμματά τους να περιλαμβάνουν πάντα εντυπωσιακές ομιλίες και καίριες παρεμβάσεις του. Η αναπάντεχη απώλειά του σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα, άφησε πραγματικά ένα βαθύ κενό στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα του Νομού μας, το οποίο έχω την αίσθηση ότι δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Ενώπιων των παιδιών του αείμνηστου καθηγητή μας που βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά και όλων των παρόντων, επισήμων και πολιτών, ως Δήμαρχος του Δ. Μουζακίου και ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλω να εκφράσω από την καρδιά μου τις θερμότερες ευχαριστίες όλων μας για την πολύτιμη προσφορά του και την πλούσια παρακαταθήκη που αφήνει στους νέους μας. Ο Γεώργιος Κούτρας θα αποτελεί πάντα «φωτεινό» παράδειγμα εργατικότητας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Είμαι βέβαιος πως στη συνείδηση των Καρδιτσιωτών έχει καταταχθεί στο πάνθεον των επιφανών συγγραφέων της τοπικής Ιστορίας. Η μνήμη και το έργο του θα παραμείνουν αιώνια!»

Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε ανακοινώνοντας πως η Δημοτική Διοίκηση, τιμώντας τον αείμνηστο εκπαιδευτικό, αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε οδό στο Μουζάκι.

Τον κ. Στάθη συνεχάρησαν όλοι οι ομιλητές για τη διοργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης, αλλά και για τη στήριξη που παρέχει πάντα σε πολιτιστικές διοργανώσεις, δράσεις και έργα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βιντεοσκοπημένου υλικού από ομιλίες και παρεμβάσεις του Γ. Κούτρα στον τόπο όταν ήταν εν ζωή.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης