Κυριακή 24.09.2023 | Εορτάζουν: Θέκλα, Κόπρος, Κόπρις, Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Μυρτιδιώτισσα, Μύρτα, Μυρσώ, Μέρσα, Αμερισούδα, Αμερσούδα, Αμέρσσα, Αμέρσα, Πέρσης, Περσεφόνη, Πέρσα, Πέρση

Επενδυτικές ευκαιρίες μέσω της ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ

Εκκίνηση του προγράμματος CLLD/LEADER

ΤΟΠΙΚΑ06.06.2018 | 12:14 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πέρασε κάτι περισσότερο από ένας χρόνος, από τότε που υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η απόφαση για την έγκριση των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης CLLD/LEADER στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, καθώς και η κατανομή πιστώσεων Δημόσιας Δαπάνης για τα προγράμματα αυτά, ανά Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).

Εγκρίθηκαν 49 τοπικά προγράμματα και κατανέμονται 360,6 εκ. ευρώ. Έτσι ουσιαστικά ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των Τοπικών Προγραμμάτων που υποβλήθηκαν από τις κατά τόπο αναπτυξιακές εταιρείες – Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Για πρώτη φορά στο νέο CLLD/LEADER δόθηκε έμφαση στη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες με αξιοποίηση και επιπλέον καθεστώτων ενίσχυσης, για την ευνοϊκότερη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Επίσης, για πρώτη φορά εφαρμόζεται το πρόγραμμα σε διευρυμένες περιοχές παρέμβασης, με ενσωμάτωση των πρώην περιοχών ΟΠΑΑΧ, διασφαλίζοντας την εξ ολοκλήρου κάλυψη των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Στο Νομό Τρικάλων (εκτός του σχεδίου της πόλης του Δήμου Τρικκαίων) θα διατεθούν 5.050.000 € δημόσια δαπάνη για την υλοποίηση επενδύσεων (ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα), τα οποία θα διαχειριστεί η «Αναπτυξιακή Τρικάλων Α. Α.Ε. ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.»

Σε 10 ημέρες η προκήρυξη για Δημόσια έργα

Το πράσινο φως έδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να βγει η προκήρυξη, που αφορά έργα που θα προταθούν από Δημόσιου Φορείς, Δήμους και κάποιους ακόμη Τοπικούς Φορείς.

Σήμερα στις 14.00 μμ. αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικού Συμβούλιο του ΚΕΝΑΚΑΠ, όπου αποφασίσει για  την προκήρυξη.

Αν όλα πάνε καλά σε 10 ημέρες περίπου που θα βγει η προκήρυξη, θα δοθεί χρόνος 2 μηνών περίπου ώστε οι Δήμοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Το ποσό που αφορά στους τέσσερις Δήμους του Νομού και  θα μοιραστεί ισομερώς, είναι 2,1 εκ. περίπου και η επιδότηση είναι 100%.

Η προκήρυξη για ιδιωτικές επενδύσεις θα βγει σε ένα μήνα περίπου και το ποσό που θα μοιραστεί είναι 3,2 εκ. ευρώ.

Το ευχάριστο είναι ότι θα επιδοτηθούν και έργα που θα αφορούν μεγαλύτερες περιοχές όπως η πόλη της Καλαμπάκας.

Όπως δήλωσε στην στήλη μας ο Διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑΠ κος Βάϊος Κουτής, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αναμένεται να καλυφτεί ολόκληρο το ποσό.

Πάντως οι τομείς προτεραιότητας επιδότησης θα αφορούν τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, τις επιχειρήσεις του δευτερογενή και τριτογενή τομέα, τις ενέργειες δικτύωσης, συνεργατικών σχημάτων και εφοδιαστικών αλυσίδων, τα μικρά δημόσια έργα βασικών υπηρεσιών, ανάπλασης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς κ.α.

Τέλος να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ακόμα 800 χιλιάδες περίπου από το προηγούμενο πρόγραμμα, όπου θα δοθούν για την ολοκλήρωση ενταγμένων έργων εντός 15νθημέρου.

Βαγγέλης Γκιάτας

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης