Κυριακή 25.09.2022 | Εορτάζουν: Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού, Έφη

Έκκληση για προστασία των παλαιστινίων αμάχων

ΔΙΕΘΝΗ13.06.2018 | 4:31 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα τοποθετηθεί σήμερα επί ενός σχεδίου ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει το Ισραήλ για το ξέσπασμα των πολυαίμακτων επεισοδίων στη Λωρίδα της Γάζας, ένα κείμενο στο οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντιώνεται με σφοδρότητα.

Οι αραβικές χώρες, που υποστηρίζουν το σχέδιο, στράφηκαν στη Γενική Συνέλευση αφού η Ουάσινγκτον άσκησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την έγκριση μιας απόφασης που η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, υποστήριξε ότι διακατεχόταν από «χονδροειδή προκατάληψη» σε βάρος του Ισραήλ.

Το κείμενο απευθύνει έκκληση να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των παλαιστίνιων αμάχων, καθώς τουλάχιστον 129 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά ανδρών των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων από την έναρξη, στα τέλη του Μαρτίου, διαδηλώσεων κατά μήκος του τείχους στα σύνορα. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.

Οι ΗΠΑ επέκριναν έντονα το κείμενο διότι δεν αναφέρεται στους ισλαμιστές της Χαμάς, της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Το κείμενο καταγγέλλει την «υπερβολική, δυσανάλογη και αδιάκριτη χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον παλαιστίνιων αμάχων», ενώ επικρίνει επίσης «τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον περιοχών του Ισραήλ όπου κατοικούν άμαχοι».

Στην προσπάθειά τους να αντικρούσουν την αραβική πρωτοβουλία, οι ΗΠΑ θέλουν να προστεθεί στο κείμενο μια τροπολογία η οποία καταδικάζει συγκεκριμένα τη Χαμάς για τις εκτοξεύσεις ρουκετών και διότι «υποκινεί τη βία» κατά μήκος των συνόρων, σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γενική Συνέλευση των 193 χωρών θα ψηφίσει αρχικά επί της τροπολογίας που εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ, πριν εξετάσει το κείμενο στο σύνολό του, το οποίο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αλγερία και την Τουρκία εξ ονόματος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Διπλωματικές πηγές προβλέπουν την απόρριψη της αμερικανικής τροπολογίας και την υιοθέτηση του ψηφίσματος που πρότειναν οι αραβικές χώρες. Αλλά μένει να φανεί πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει το κείμενο αυτό, δοθείσης της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν νομικά δεσμευτική ισχύ, ενώ καμιά χώρα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Η διαδικασία θα αρχίσει στις 15:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο πολλοί διπλωμάτες αναμένεται να μιλήσουν πριν από την ψηφοφορία.

Η ΓΣ του ΟΗΕ είχε εγκρίνει τον Δεκέμβριο άλλο ένα ψήφισμα σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, καθώς απέρριπτε την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει στην ιερή πόλη την αμερικανική πρεσβεία στη χώρα αυτή.

Η Νίκι Χέιλι είχε διαμηνύσει τότε πως η Ουάσινγκτον θα «σημείωνε τα ονόματα» των χωρών που θα τάσσονταν υπέρ του κειμένου–το οποίο μολαταύτα εγκρίθηκε με 128 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 35 αποχές.

Με την υποστήριξη αραβικών χωρών, οι Παλαιστίνιοι κάνουν lobbying στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν περίπου ισάριθμες ψήφους με εκείνες που είχαν καταγραφεί όταν είχε εγκριθεί το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ.

Όμως δυτικοί διπλωμάτες προξεφλούν ότι θα υπάρξει πολύ υψηλότερος αριθμός κρατών που θα επιλέξουν να απόσχουν.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης