Τετάρτη 05.10.2022 | Εορτάζουν: Χαριτίνη, Χαριτίνα, Χαρίτη, Τίνα, Χαρά, Μεθοδία, Ερμογένης

EKT: Τερματισμός του QE τον Δεκέμβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14.06.2018 | 5:10 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στο τέλος του έτους ανακοίνωσε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τη συνεδρίασή του σήμερα στη Ρίγα.

Επίσης προέβλεψε ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα περιοριστεί μετά τον Σεπτέμβριο από τα 30 στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, «με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό», μέχρι να σταματήσουν εντελώς στα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

Σε ότι αφορά τα βασικά επιτόκια αποφάσισε τη διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα. Σημειώνει μάλιστα ότι «τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού εξακολουθεί να συμβαδίζει με τις τρέχουσες προσδοκίες για μια πορεία διαρκούς προσαρμογής».

Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης