Κυριακή 28.05.2023 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Έκθεση αγιογραφίας στο Μουσείο Τσιτσάνη, αίθουσα Οθωμανικού Λουτρού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ02.05.2023 | 5:47 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση αγιογραφίας ανοίγει σήμερα (μετά τις 9 π.μ.) τις πύλες της στο ισόγειο του Μουσείου Τσιτσάνη (αίθουσα Οθωμανικού Λουτρού). Εκεί εκθέτει τα έργα του ο ερασιτέχνης αγιογράφος, όπως του αρέσει να αυτοπροσδιορίζεται, ο 93χρονος σήμερα πρωτοπρεσβύτερος – θεολόγος Θεόδωρος Ευαγγ. Κρούπης. Έργα τα οποία αγιογράφησε από το 85ο έως και το 91ο έτος της ηλικίας του.

Σύντομο βιογραφικό του Θεόδωρου Κρούπη

Γεννήθηκα την 3η Ιουλίου 1931 στο χωριό Άνω Παλαιοκαρυά Τρικάλων. Τελειώνω την τρίτη Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Το 1940 κηρύχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Τα σχολεία στα χωριά μένουν κλειστά μέχρι το 1948. Εγώ βοσκώ στα χρόνια αυτά τα γιδοπρόβατα. Φθάνω στην ηλικία 15 ετών και έχω δίψα για να μάθω γράμματα. Μαθαίνω ότι λειτουργεί δημοτικό σχολείο στο χωριό Καλόγηροι, απέναντι από την Ελάτη Τρικάλων. Αποφάσισα λοιπόν και πήγα στο συγκεκριμένο σχολείο και από εκεί πήρα το ενδεικτικό της τετάρτης τάξης δημοτικού.

Τις δύο τάξεις πέμπτης και έκτης τις βγάζω στο δημοτικό σχολείο Πύλης και κατόπιν έδωσα εξετάσεις για την εισαγωγή μου στο γυμνάσιο Μουζακίου σε ηλικία 17 ετών. Εισάγομαι στο γυμνάσιο και ενώ βρίσκομαι στην έκτη τάξη του 6ταξίου σχολείου, παραμονές Χριστουγέννων καλούμαι να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία για δύο έτη. Έτσι διακόπτω την έκτη τάξη. Μετά από δύο χρόνια υπηρετώντας την Στρατιωτική μου θητεία, και σε ηλικία 24 ετών χρειάστηκε να δώσω εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα της έκτης τάξης, που δεν είχα διδαχθεί και έτσι κατάφερα και πήρα το απολυτήριο του Γυμνασίου.

Το 1958 φοιτώ για 2 χρόνια στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Βόλου. Χειροτονούμαι διάκονος στις 27 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Τρικάλων, υπό του μακαριστού κυρού Μητροπολίτου Διονυσίου.

Το 1960 παραμονή της Παναγίας χειροτονούμαι από τον ίδιο μητροπολίτη στο βαθμό της ιεροσύνης, στον Ιερό Ναό Σαραγίων Τρικάλων. Την 1 η Σεπτέμβριου1960 πηγαίνω ως λειτουργός στο χωριό μου Παλαιοκαρυά Τρικάλων και υπηρετώ 11 χρόνια.

Το 1971 μετατίθεμαι στην ενορία της Ελάτης Τρικάλων υπό του Μακαριστού κυρού Μητροπολίτου Σεραφείμ. Το 1971 σε ηλικία 40 ετών δίδω εξετάσεις στη θεολογική σχολή και περνώ στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Ποιμαντικό. Σε ηλικία 47 ετών, υπηρετώ ως θεολόγος καθηγητής στο Γυμνάσιο- Λύκειο του ιδιωτικού σχολείου Τσιλιμίγκα- Βενδίστα Τρικάλων. Το 1978 υπηρετώ ως καθηγητής θεολόγος στο γυμνάσιο – Λύκειο Μουζακίου Καρδίτσης.

Από το 1980 μέχρι το 1990 υπηρετώ στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπάκας. Από το 1990 – 1992 υπηρετώ στο 5ο Λύκειο Τρικάλων. Τέλος του 1993 παραιτούμαι δια λόγους υγείας ως ιερεύς και καθηγητής. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης