Τετάρτη 03.03.2021 | Εορτάζουν: Κλεόνικος, Κλεονίκη, Νίκη, Κλεονίκω, Θεοδώρητος

Έκθεση της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ06.12.2019 | 5:05 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Παρά τη βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το 2019, η πρόσβαση στις αγορές χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη περιορισμένη, ενώ αισιόδοξα είναι τα στοιχεία από το μέτωπο των “κόκκινων” δανείων. Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το υψηλότερο σημείο τους, στο οποίο είχαν ανέλθει το Μάρτιο του 2016, έφθασε το 30% ή 31,8 δισεκ. ευρώ, ωστόσο, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων (43,6%) παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέχοντας πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3%.

Σύμφωνα με την έκθεση “Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Δεκέμβριος” της Τραπέζης της Ελλάδος, το α΄ εξάμηνο του 2019 ενισχύθηκε η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζικών ομίλων ως απόρροια της βελτίωσης τόσο της κεφαλαιακής επάρκειας όσο και των περισσότερων δεικτών αποδοτικότητας. Βασικές παράμετροι ήταν η ενίσχυση των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, καθώς και η καταγραφή κερδών μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ύψους 390 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτός από την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας, καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται με την οργανική κερδοφορία, την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, για ακόμα μία φορά “χτυπά” καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως η οργανική κερδοφορία των τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διάρθρωση των στοιχείων του ενεργητικού τους. Η ύπαρξη ενός ιδιαίτερα υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία, καθώς διατηρεί υψηλά το κόστος του πιστωτικού κινδύνου (Ιούνιος 2019: 1,8%). Αποτέλεσμα είναι το κόστος αυτό να περιορίζει το καθαρό περιθώριο κέρδους των τραπεζών. Παράλληλα, δεν έχει καταστεί εφικτή η μακροχρόνια χρηματοδότησή των ελληνικών τραπεζών,  χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop