Σάββατο 13.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Εκτόξευση του ηλεκτρονικού εμπορίου στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ13.11.2019 | 12:10 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Η λέξη αγορά συνήθως φέρνει στο μυαλό μας φωτισμένες βιτρίνες, φιγούρες, ρούχα, προϊόντα, πωλητές και χαμόγελα… Αυτό ίσως θα συμβαίνει για ελάχιστα ακόμη, μιας και οι καταναλωτές έχουν μπει για τα καλά στα μαγαζιά του διαδικτύου, έχουν αλλάξει πλήρως τις αγοραστικές τους συνήθειες. Από την άλλη και οι έμποροι, κολυμπούν στα βαθιά των διαδικτυακών αγορών, με πολλά καταστήματα να εμφανίζουν ακόμη και στην περιοχή μας, τριπλάσιο τζίρο στο ηλεκτρονικό από ότι στο φυσικό κατάστημα!

Μια νέα πραγματικότητα που καθιερώνεται από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο. Με νέα δεδομένα για την εμπορική δραστηριότητα και νέες προκλήσεις.

Απαραίτητο πλέον το διαδικτυακό κατάστημα

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστο Μπλουγούρα. Ένας άνθρωπος του εμπορίου που παρακολουθεί και ακολουθεί επίσης τις τάσεις της εποχής. Ήταν αυτός που μας εξήγησε ότι πλέον η διαδικτυακή αγορά είναι προϋπόθεση και για την επιτυχία του φυσικού καταστήματος. «Με κάποιο τρόπο κάθε κατάστημα πρέπει να έχει το μαγαζί του διαδικτυακά εκτός από το φυσικό του χώρο. Και τα δύο πλέον είναι απαραίτητα, πολλές φορές μάλιστα, συνάδελφοι αναφέρουν ότι το διαδικτυακό κατάστημα φέρνει περισσότερο τζίρο από το φυσικό».

Όλα αυτά είναι μια πρόκληση για το μέλλον της αγοράς και τη διασφάλιση του καταναλωτή. Ενώ παλαιότερα κάποια καταστήματα λειτουργούσαν κατά το δοκούν σε ότι αφορά τη διαχείριση των επιστροφών κοκ, το διαδίκτυο ήρθε να συντονίσει το σύνολο της αγοράς με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους κανόνες.

Black Friday ….φωτιά στα κλικ!

Ήδη, ενόψει της Black Friday αλλά και της Cyber Monday που ακολουθεί, τα διαδικτυακά καταστήματα κινούνται σε ρυθμούς και στη λογική του «ξεπουλήματος». Όπως τονίζει ο πρόεδρος, εννοείται ότι είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι μιας και έχουν τη δυνατότητα της διαφήμισης, της καλύτερης τιμής αλλά και της προετοιμασίας. Κάποια διαδικτυακά καταστήματα άρχισαν κρατήσεις για να «κλειδώσουν» πελάτες και από τα πρώτα σημάδια … αναμένεται να διακινηθούν ανυπολόγιστης αξίας εμπορικών προϊόντων!

Αθέατοι πρωταγωνιστές οι εταιρείες courier

Κι αν νομίζετε ότι ο πρωταγωνιστής της άνθισης  του διαδικτυακού είναι τα cyber καταστήματα και οι καταναλωτές δεν έχετε υπολογίσει τον κλάδο των διανομέων! Μιλώντας με ανθρώπους στην αγορά των Τρικάλων, και με μία απλή εκτίμηση υπολογίζεται ότι πάνω από 6.000 δέματα εμπορικών συναλλαγών φτάνουν στα Τρίκαλα κάθε μήνα! Αυτό όχι σε περίοδο προσφορών… Φανταστείτε τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της Black Friday!

Πέρυσι για παράδειγμα, ακόμη και ενάμιση μήνα μετά, οι διανομείς ήταν στο δρόμο για παραγγελίες που έγιναν την ημέρα της Black Friday. Τα τελευταία χρόνια, όπως μας λένε έχουν εκτοξευτεί δέματα από χώρες του εξωτερικού, φαίνεται ότι μεγάλα διαδικτυακά καταστήματα του εξωτερικού κερδίζουν όλο και πιο πολύ έδαφος και στο νομό Τρικάλων μιας και οι αγορές έγιναν πιο εύκολες. Όμως, όπως ανέφερε σχετικά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρ. Μπλουγούρας, η διαδικτυακή αγορά έχει και ένα «μέτρο» δικαιοσύνης μιας και η αναζήτηση της καλύτερης τιμής ανά ποιότητα παίζει πρωτεύον ρόλο στην επιλογή των καταναλωτών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης