Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές αερίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.10.2023 | 5:08 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν αφού η διακοπή των αιγυπτιακών εισαγωγών διέψευσε τις ελπίδες για επανέναρξη των παραδόσεων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού την ώρα που το Ισραήλ διεύρυνε την επίγεια επίθεσή του στη Γάζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσαν άλμα έως και 4,5% τη Δευτέρα. Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από τρεις εβδομάδες, αναδεικνύοντας την ευπάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς στους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την περσινή ενεργειακή κρίση.

Χωρίς να ρέει πλέον φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσαν να αρχίσουν οι περαιτέρω εξαγωγές με βυτιοφόρα από τη βορειοαφρικανική χώρα. Ενώ οι ροές προς την Ευρώπη αποτελούν συνήθως ένα μικρό μερίδιο, μια βασική απειλή για τις ενεργειακές αγορές θα ήταν η εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων και οι διαταραχές στο Στενό του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό για το αργό πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη χρειάζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να βρει για να διατηρήσει την ισορροπία της, αφού οι περισσότερες ροές ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς σταμάτησαν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Διακοπές εφοδιασμού σημειώθηκαν επίσης εντός της περιοχής, με τις ροές από τον μεγαλύτερο προμηθευτή Νορβηγία να μειώνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από βλάβη συμπιεστή στο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης