Τρίτη 27.02.2024 | Εορτάζουν: Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ18.09.2023 | 6:34 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ανατροπές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με αλλαγές και στους συντελεστές φορολόγησής τους, ενεργοποιεί η κυβέρνηση.

Με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να αναμένεται σήμερα Τρίτη να ρίξει περισσότερο φως στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στο υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, «τρέχουν» ήδη την άσκηση των αλλαγών στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και η και καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων. Αλλαγές θα υπάρξουν και στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους καθώς θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με 200 ή 300 ευρώ ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν».

«Οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα» σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι δρομολογούνται, παρεμβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό».

Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης