Σάββατο 22.06.2024 | Εορτάζουν: Ζηνάς, Ζένας, Ζένος, Ζήνα, Ζένα, Ζένια,Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Φανή Γεωργοπούλου – Το Δωμάτιο της βροχής

Ένα παραμύθι για μικρούς και … μεγάλους!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ05.06.2024 | 9:08 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με τη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό» ξεκινάνε όλα τα παραμύθια. Έτσι μάθαμε. Έτσι μας έμαθαν. Τι γίνεται όμως όταν μια φορά και τούτον τον καιρό γεννιέται ένα παραμύθι με τίτλο «Το δωμάτιο της βροχής»;
Σε μια χώρα που κάποτε την έλεγαν «Βροχοχώρα» ζούσαν παιδιά, παιδιά που το παράπονό τους ήταν ότι δεν είχαν δει ποτέ τους βροχή. Οι κακοί χειρισμοί των μεγάλων έκαναν τα ποτάμια να στερέψουν, τις πηγές να ξεραθούν και τις λίμνες να αρρωστήσουν από νερό. Ξηρασία «χτύπησε» τη χώρα, λίβας φυσούσε στις κάποτε εύφορες πεδιάδες, φωτιά και ανυπόφορη ζέστη έκαψε καλλιέργειες και δάση. Σα να μη έφταναν όλα αυτά ο ουρανός «κάκιωσε» κι έπαψε να στέλνει την ευλογημένη βροχούλα του κι έτσι η «Βροχοχώρα» έγινε «Ξεροχώρα», ένα απέραντο έρημο μέρος. Οι κάτοικοι της Ξεροχώρας ήταν δυστυχισμένοι. Τι έπρεπε να γίνει για να σωθεί η Ξεροχώρα και να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών; Πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Μήπως η κατασκευή του «Δωματίου της βροχής» θα βοηθούσε τα παιδιά να γνωρίσουν τις αναζωογονητικές επιδράσεις της βροχής, να γνωρίσουν και να νιώσουν την ίδια τη βροχή;
Τι θα δει να συμβαίνει ο μεγάλος ή ο μικρός αναγνώστης, όταν μπει και αυτός στο «Δωμάτιο της βροχής»; Προβληματισμούς; Ίσως…Μικρά θαύματα; Ίσως…
Αυτό το παραμύθι για μικρούς και μεγάλους δεν έχει δράκους, γιατί αν είχε δράκους θα βρισκόταν ένα γενναίο παλικάρι ή ένα βασιλόπουλο να τους σκοτώσει για τα μάτια της αγαπημένης του ή για τη σωτηρία της πατρίδας του, δεν έχει ξωτικά, πρώτον γιατί υπάρχουν και καλά ξωτικά, δεύτερον γιατί μπορούμε τα κακά ξωτικά να τα εξευμενίσουμε. Τέλος, δεν έχει κακούς λύκους, γιατί για κάθε λύκο, υπάρχει και μια κοκκινοσκουφίτσα. Έχει όμως κάτι χειρότερο: την κλιματική αλλαγή! Την οποία μόνο οι άνθρωποι μπορούν να την αποτρέψουν με τις ενέργειές τους.
Το βιβλίο αφενός δίνει τροφή με το θέμα του για συζήτηση μεταξύ μαθητών και δασκάλων, γονέων και παιδιών, αφετέρου καταθέτει προτάσεις και τρόπους για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής.
Το «Δωμάτιο της βροχής» είναι ένα παραμύθι, μια ιστορία που περνάει πολλά μηνύματα! Ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουμε όλοι μας! Ένα παραμύθι που πρέπει να κοσμεί όλες τις βιβλιοθήκες. Τολμήστε να μπείτε στο «Δωμάτιο της βροχής». Μη φοβηθείτε τις σταγόνες της! Αυτή η βροχή είναι ευεργετική και διδακτική!
Η Δάφνη Τζανάλη-Υακίνθου έδωσε χρώμα και ζωή με τις υπέροχες εικόνες της στο παραμύθι της συγγραφέως και οι εκδόσεις «Όστρια» υλοποίησαν το όραμά της. Πρόκειται για το πρώτο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως και το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της.
Η Φανή Γεωργολοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρδίτσας και έκανε σπουδές στο παιδαγωγικό τμήμα της Φλώρινας και το παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει μεταπτυχιακό στην ψυχολογία εφήβων. Λογοτεχνικά της κείμενα έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά των Τρικάλων.

Τσιοτινού Αθανασία
Φιλόλογος-Θεατρολόγος, Μed, Ma

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης