Σάββατο 10.06.2023 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Έναρξη της νέας περιόδου 2019-20 της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ21.10.2019 | 4:26 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την πρώτη Κυριακή (6/10) της νέας περιόδου 2019-20 έγιναν σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων οι ακροάσεις των καινούριων μελών για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων (ΣΟΝΤ) στη Δωροθέα Σχολή. Τη δεύτερη Κυριακή (13/10) πραγματοποιήθηκε επισήμως η έναρξη της νέας περιόδου παρουσία του διευθυντή της ορχήστρας, Δημήτρη Κτιστάκη, γονέων και μελών του διοικητικού συμβουλίου και συζητήθηκαν προτάσεις για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων και προβών για το 2019-20.

Οι προτάσεις που τέθηκαν αφορούν το χρονικό διάστημα ως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και περιλαμβάνουν τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της ΣΟΝΤ με εορταστικό πρόγραμμα και κονσέρτο για πιάνο, καθώς και μια συναυλία σε συνεργασία με τον Γιώργο Γάκη και τους Troublemakers στα Ιωάννινα. Η τελευταία συναυλία έρχεται ως συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας της ΣΟΝΤ και του προαναφερθέντος ροκ συγκροτήματος στο Μουσείο Τσιτσάνη σε μια κοινή συναυλία τον Ιούνιο του 2019, που σήμανε τη λήξη της προηγούμενης πολύ γόνιμης περιόδου της ΣΟΝΤ. Η εκδήλωση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό και αθρόα προσέλευση των τρικαλινών φίλων της ΣΟΝΤ αλλά και θαυμαστών των Troublemakers.

Λίγα λόγια για τη ΣΟΝΤ: Η ΣΟΝΤ ιδρύθηκε το 2014 από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής, ο οποίος συστάθηκε το 2011, με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων και ήταν η εξέλιξη της πολύ επιτυχημένης Νεανικής Ορχήστρας Δωματίου (ΝΟΔ) που συγκροτήθηκε από παιδιά της πόλης που αγαπούσαν τη μουσική. Τον Ιούνιο του 2014 εμφανίστηκαν ενώπιον της επιτροπής που την αποτελούσαν οι κ.κ Βλαδίμηρος Συμεωνίδης (αρχιμουσικός), Δημήτρης Σέμσης (εξάρχων της κρατικής ορχήστρας Αθηνών) και ο Δημήτρης Κτιστάκης (επιλεγείς μαέστρος και νυν συνεργαζόμενος μαέστρος της χορωδίας της ΕΡΤ) ογδόντα νεαροί μουσικοί από τους οποίους, κατόπιν ακροάσεως, η επιτροπή επέλεξε 25 ως μέλη της ΣΟΝΤ. Μετά από τέσσερις ακροάσεις που μεσολάβησαν το 2016, το 2017, το 2018 και την φετινή, όπως προαναφέρθηκε, η ορχήστρα ανανεώθηκε με νέα μέλη και σήμερα περιλαμβάνει 35 περίπου μέλη.

Στη ΣΟΝΤ γίνονται δεκτά ως μέλη, κατόπιν ακροάσεως, μαθητές-σπουδαστές μουσικής από όλα τα ωδεία, τις μουσικές σχολές και τα μουσικά σχολεία της πόλης και της περιφέρειας και νεαροί μουσικοί που βρίσκονται στα πρώτα βήματα μιας μουσικής καριέρας. Πρόκειται για μια ορχήστρα με παιδαγωγικό χαρακτήρα που ανανεώνεται καθώς τα μεγαλύτερα μέλη της φεύγουν για σπουδές μουσικές αλλά και άλλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι νεαροί μουσικοί με τη συμμετοχή τους στην ορχήστρα αποκτούν εμπειρία στο παίξιμο με στο σύνολο και παίρνουν πολύ καλές θέσεις σε ορχήστρες των Πανεπιστημίων, όπου σπουδάζουν, στο εξωτερικό.

Υποστηρικτές της ΣΟΝΤ είναι καταξιωμένοι μονωδοί, μουσικοί/αρχιμουσικοί όπως είναι ο κ. Δημήτρης Καβράκος, Δημήτρης Σέμψης, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και μεγάλοι οργανισμοί όπως είναι η ΚΟΑ, η ΕΛΣ, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αθηνών κ.α.

 

Ελπίδα Θεοφανίδου

Εκπαιδευτικός – ΜΑ στην Ιστορία της τέχνης

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης