Παρασκευή 23.04.2021 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας

ΕΛΛΑΔΑ10.08.2019 | 12:43 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αρκετός κόσμος συνδέει το καλοκαίρι με διακοπές, ταξίδια, ήλιο και θάλασσα. Πράγμα απολύτως εύλογο. Ωστόσο, εάν και τα δύο τελευταία τα προσφέρει απλόχερα η φύση, τα δύο πρώτα δεν εξαρτώνται από αυτήν, αλλά… από την τσέπη μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσει κανείς τις διακοπές του είναι να έχει χρήματα ώστε να πληρώσει τα έξοδά του, ακόμη και όταν πρόκειται για αποδράσεις μιας εβδομάδας. Για ορισμένους αυτό δεν είναι δεδομένο, με αποτέλεσμα οι διακοπές να θεωρούνται γι’ αυτούς είδος πολυτελείας.

Το 2018, αρκετοί πολίτες της Ε.Ε. και ιδίως οι Ελληνες δεν κατόρθωσαν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα. Μια ματιά στα στοιχεία της Eurostat μπορεί να το επιβεβαιώσει. Συγκεκριμένα, το 28,3% του πληθυσμού της Ε.Ε. από 16 χρόνων και άνω δεν μπόρεσε να πάει διακοπές για μία εβδομάδα μέσα στον χρόνο μακριά από τον χώρο όπου διαμένει. Ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 –στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη– ήταν 39,5% και 39,7% το 2012, σημειώνοντας το 2018 μια αποκλιμάκωση που αγγίζει τις 11,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι αρκετά αυξημένο, καθώς οι μισοί περίπου Ελληνες, ήτοι το 51%, αδυνατούσαν το 2018 να πάνε μία εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους. Μεταξύ των κρατών-μελών, οι χώρες που κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά με άτομα τα οποία βρίσκονται σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση, ήταν η Ρουμανία (58,9%), η Κροατία (51,3%), η Ελλάδα και η Κύπρος με ποσοστό 51%. Στην περίπτωση της Ελλάδας, παρότι παρατηρείται σταδιακή μείωση, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Εurostat, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία πενταετία, από 49% το 2013 σε 51% το 2018. Το 2009, λίγο πριν η Ελλάδα εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 46,3% ενώ το 2015, χρονιά που επιβλήθηκαν τα capital controls, το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 53,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό κατά την περίοδο 2009-2018.

Σε γενικές γραμμές, στις χώρες του Νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, τα ποσοστά όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λείψουν έστω και μία εβδομάδα τον χρόνο από το σπίτι τους κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Στην Ισπανία, παρότι  είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τις υπόλοιπες δύο χώρες, εξακολουθεί να κινείται πάνω από το αντίστοιχο της Ε.Ε. (34,2%). Η Πορτογαλία αλλά και η Ιταλία οι οποίες επλήγησαν από την κρίση καταγράφουν ποσοστό 41,3% και 43,7% αντιστοίχως, με τα ποσοστά να σημειώνουν πτώση –ιδίως της Πορτογαλίας– κατά την πενταετία 2013-2018.

Αντίθετα, οι χώρες της Ε.Ε. με το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων που δεν κατάφεραν να πάνε διακοπές μιας εβδομάδας μέσα στον χρόνο το 2018, ήταν το Λουξεμβούργο (10,9% με βάση στοιχεία του 2017) και η Σουηδία (9,7%), χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική μείωση του ποσοστού αυτού, καταγράφουν την τελευταία πενταετία χώρες όπως η Βουλγαρία αλλά και η Πολωνία. Ετσι, το ποσοστό αυτό στη γειτονική Βουλγαρία από 66,3% το 2013 έπεσε στο 30,5% το 2018, καταγράφοντας πτώση 35,8 ποσοστιαίων μονάδων. Αντίστοιχα θεαματική είναι και η πτώση του ποσοστού αυτού στην Πολωνία, που μειώθηκε το 2018 στο 34,6% από 60,6% το 2013.

 

Από έξι αγορές το 50% των ταξιδιωτικών εισπράξεων

Είναι γνωστό ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός ταξιδιωτών επιλέγει να απολαύσει τις ομορφιές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Ωστόσο, οι τουρίστες από έξι συγκεκριμένες χώρες δείχνουν στη χώρα μας μία ιδιαίτερη προτίμηση. Πάνω από το 50% των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα προέρχεται από έξι αγορές.

Οι πέντε πρώτες είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία. Εάν συμπεριληφθεί και η Ρωσία, η οποία σημειώνει μειωμένη δυναμική, οι έξι αγορές αθροιστικά συνεισφέρουν το 41,5% των επισκέψεων, το 49,7% των διανυκτερεύσεων και το 52,2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) με θέμα «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;», στην οποία αναλύονται στοιχεία του εισερχόμενου τουρισμού ανά αγορά και ανά Περιφέρεια για το 2018. Βάσει στοιχείων της μελέτης σχετικά με την εικόνα του εισερχόμενου τουρισμού, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 15,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 10,2%, ενώ οι διανυκτερεύσεις περίπου στα 227 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,2%.

Στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χωρών με βάση τον αριθμό των επισκέψεων το 2018 διατηρήθηκαν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βουλγαρία. Πρώτες στην κατάταξη των χωρών με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων το 2018 είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, ενώ στις τρεις πρώτες θέσεις με βάση τον αριθμό των εισπράξεων η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, από τις υπό ανάλυση χώρες, την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφουν οι επισκέπτες από τη Γερμανία (614 ευρώ), την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ (89 ευρώ), ενώ η μικρότερη διάρκεια παραμονής ανά Περιφέρεια καταγράφεται από τους επισκέπτες των ΗΠΑ (6,2). Η δε μεγαλύτερη από τους Γερμανούς επισκέπτες (8,8).

Εάν ρίξουμε μια ματιά στον εισερχόμενο τουρισμό από τη Γερμανία, διαπιστώνουμε, ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς τα έσοδα, τις διανυκτερεύσεις και τον αριθμό των επισκεπτών. Γι’ αυτό και αποτελεί την κύρια αγορά του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας το 2018. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Γερμανία ανήλθαν σχεδόν στα 3 δισ. ευρώ (+16%), οι διανυκτερεύσεις σε 42,5 εκατ. (+13,2%) και οι επισκέπτες από τη Γερμανία έφθασαν τα 4,3 εκατ. (+18,2%). Βάσει των εισπράξεων, η γερμανική αγορά εμφανίζεται στην πρώτη θέση στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, στη δεύτερη θέση στις Περιφέρειες Ιονίων Νησιών και Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και στην τρίτη θέση στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ως προς τα έσοδα και τις διανυκτερεύσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η χώρα φιγουράρει στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των επισκεπτών του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας το 2018. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη, την περίοδο 2008-2018 οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,3 φορές και ανήλθαν σε 2,9 εκατ, παρότι ο αριθμός μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 6,2% στο 1,9 δισ ευρώ και οι διανυκτερεύσεις στα 25,7 εκατ. (-3,1%). Βάσει των εισπράξεων, η βρετανική αγορά εμφανίζεται στην πρώτη θέση στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Iονίων Νησιών και Θεσσαλίας, στη δεύτερη στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην τρίτη θέση στις Περιφέρειες Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην τρίτη θέση ως προς τα έσοδα, στην πέμπτη ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και στην όγδοη ως προς τον αριθμό των επισκεπτών του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας το 2018. Ετσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ (+27,8%), οι διανυκτερεύσεις έφθασαν τα 11,6 εκατ. (+22,2%) και οι επισκέπτες το 1,09 εκατ (26,9%).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop