Τρίτη 05.12.2023 | Εορτάζουν: Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη

Ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ13.06.2018 | 2:23 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Θωρακίζεται ενεργειακά το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, εξοικονομώντας τουλάχιστον το 30 % της ενέργειας που καταναλώνει. Ήδη, καταρτίζονται μελέτες που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Έργα τα οποία θα ενταχθούν σε προγράμματα μεταξύ αυτών και του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.

Όπως τόνισε ο διοικητής κ. Παρθένης, υπάρχει το περιθώριο της κατάθεσης προτάσεων μέχρι το τέλος του έτους, και ήδη γίνονται οι ενέργειες εκείνες ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες παρεμβάσεις. Όπως ανέφερε, στόχος είναι το νοσοκομείο να πάψει να εξαρτάται ενεργειακά από το πετρέλαιο, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις θα αφορούν το σύνολο του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου και το παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ήδη εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης πάνελ και στο παρκινγκ, τα οποία από τη μία θα λειτουργούν ως στέγαστρα σκίασης και από την άλλη θα παράγουν ενέργεια.

Σε ότι αφορά στους δικαιούχους οργανισμούς του προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΗΘΥΑ ‘Η ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΠΕ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ» με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ €, πρόκειται για μια δράση που απευθύνεται, σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δυναμικότητα: τουλάχιστον 400 κλινών στην Περιφέρεια Αττικής και τουλάχιστον 200 κλινών στις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης τα Νοσοκομεία μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων (i) ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους με στόχο την ενεργειακή απόδοση τους κατά δύο ενεργειακές βαθμίδες ή /και (ii) παραγωγής ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ.

 

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των προτάσεων που θα υποβληθούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4.000.000 €.

Η υποβολή προτάσεων ξεκινάει, στις 27 Ιουνίου, 2018 (έναρξη 13.00) έως 31 Δεκεμβρίου 2018 (λήξη 23:59) και θα αξιολογούνται με άμεση διαδικασία δηλαδή με σειρά προτεραιότητας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης