Δευτέρα 05.06.2023 | Εορτάζουν: Δωρόθεος, Δωροθέα, Πλούταρχος, Κύνθια, Κυνθία, Απόλλωνας, Απόλλων, Νίκανδρος, Νικανδρία, Νίκη, Σεληνιάς, Σελήνος, Σελήνιος, Σεληνιάδα, Σεληνία, Σελήνη, Σελήνα

Ενημερώθηκαν οι κατάλογοι για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

ΕΛΛΑΔΑ19.04.2023 | 5:24 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην ανανέωση των εκλογικών καταλόγων προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι κατάλογοι θα είναι ενημερωμένοι μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα ότι αλλαγές είχαν αιτηθεί οι πολίτες (ετεροδημότες ή μεταφορά δικαιωμάτων) μετά από αυτή την ημέρομηνία να μην έχουν συμπεριληφθεί.

Συνεπώς, όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα ψηφίσουν κανονικά στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε και την ειδική εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις», προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ανήκουν.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχολεία που θα πρέπει να μεταβεί ο κάθε ψηφοφόρος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Κάτι τέτοιο θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναθεώρησης, που περιλαμβάνει τις μεταβολές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Για να δουν τα στοιχεία αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ και να συμπληρώσουν είτε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό, είτε τα στοιχεία ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και έτος γέννησης).

Στις προσεχείς εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Γι’ αυτούς, ο δήμος στα δημοτολόγια του οποίου ανήκουν, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ονομαστικές καταστάσεις και να τους έχει εγγράψει στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου.

Στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν τις εκλογές, οι Ελληνες από κάθε γωνιά της Γης, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως από τον τόπο όπου διαμένουν.

Συνολικά κατέθεσαν το αίτημα περισσότεροι από 30.000 Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές το καλοκαίρι του 2023, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους αποδήμους θα συνεχιστεί.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης