Κυριακή 26.06.2022 | Εορτάζουν: Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

Ενωτικά ενάντια στο σχέδιο του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΤΟΠΙΚΑ10.07.2018 | 5:06 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Δήμος Τρικκαίων, ΟΤΑ του νομού, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Επιμελητήριο καθώς επίσης και φορείς της περιοχής ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Πέμπτης που θα διεξαχθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων στις 10:30 το πρωί με στόχο «να αρθεί η αδικία», όπως πολλάκις τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων.

Η συνέντευξη Τύπου αφορούσε στο υπό διαβούλευση σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που προσδίδει στη ΣΕΦΑΑ, μόνο δύο τμήματα: το ΤΕΦΑΑ και το τμήμα Διαιτολογίας. Την ίδια ώρα, η κατανομή των άλλων τμημάτων σε άλλες Θεσσαλικές πόλεις και στη Στερεά Ελλάδας αφορά σε μεγαλύτερο αριθμό. Και, όπως τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τα «κριτήρια κατανομής τμημάτων ήταν στενά ενδοπανεπιστημιακά», ενώ «τα Τρίκαλα ήταν πάντα ριγμένα σε αυτή τη μοιρασιά». Δεν υιοθέτησε ο κ. Παπαστεργίου αυτή την πρακτική, του μοιράσματος σχολών με αυτά τα κριτήρια, αλλά επεσήμανε ότι «από τη στιγμή που το κάνει η αρμόδια επιτροπή, ας το κάνει δίκαια. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από όσα μας ανήκουν», τονίζοντας όμως ότι και άλλες «πόλεις βράζουν». Επεσήμανε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό προς το υπουργείο Παιδείας, τόνισε ότι δεν υπάρχει εναντίωση στους κυβερνητικούς βουλευτές (απουσίαζαν, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης, στην Αθήνα) και ότι «ζητούμε όσα μας ανήκουν για να τύχει ο νομός καλύτερης αντιμετώπισης».

Τοποθετήσεις φορέων

Ο αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Κανίνα, πρωτοσύγκελος της ΙΜ Τρίκκης και Σταγών, ήταν σαφής: «εκτός από το συλλαλητήριο χρειάζονται και άλλες κινήσεις με την ενεργοποίηση και των βουλευτών». Υπενθύμισε τη στάση της Εκκλησίας και στο προ 27ετίας συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι «ο κλήρος δεν συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά συμπορεύεται με τα συναισθήματα ανθρώπων». Και αφού επεσήμανε τον ρόλο της αποκέντρωσης στο ζήτημα του Πανεπιστημίου, τόνισε ότι το παρών θα δώσει ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος και όλος ο κλήρος της Μητρόπολης.
Από την πλευρά του ο π. Ευάγγελος Γκιουζέλης, εκπροσωπώντας την ΙΜ Σταγών και Μετεώρων τόνισε ότι «ο κλήρος πάντα συμμετείχε στους αγώνες για το καλό του τόπου, διότι κλήρος και λαός είναι πάντα συνυφασμένοι».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού & Διά Βίου Μάθησης κ. Γιάννης Μπουτίνας δήλωσε ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας ξανά, όλοι μαζί, για να ακουστεί η φωνή μας και να διορθωθεί η αδικία». Ως νομός Τρικάλων «μπορούμε να φιλοξενήσουμε σχολές και να αντεπεξέλθουμε σε δυσκολίες». Κάλεσε τους τρικαλινούς να μετάσχουν στο συλλαλητήριο και ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες της ΠΕ Τρικάλων θα παραμείνουν κλειστές το διάστημα 10:00 – 13:00
Ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου, υπενθύμισε ότι «ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ» και τόνισε ότι απαιτείται ισομερής κατανομή των τμημάτων – σχολών.
Ο αντιδήμαρχος Πύλης κ. Σωτ. Αγγέλης μετέφερε τις ευχές του Δήμαρχου Κ. Μαράβα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και τόνισε ότι ο νόμος Τρικάλων είναι αδικημένος, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε «να κερδίσουμε όσα χάσαμε. Ανακοίνωσε, δε, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Πύλης θα παραμείνουν κλειστές τις ώρες 10:00 – 13:00
Ο επίτιμος καθηγητής της ΣΕΦΑΑ κ. Δημήτρης Σούλας (μετέχων και στη διεκδίκηση του 1990-91) ανέφερε τα θετικά της νυν πρότασης ως προς το δεύτερο τμήμα στη ΣΕΦΑΑ, διαφωνώντας με την απουσία άλλων σχολών στα Τρίκαλα, τονίζοντας: «ο αγώνας να συνεχιστεί».
Ο προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Χρ. Μπουλούμπασης επεσήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές θα ενημερωθούν για να υπάρξει δυναμική συμμετοχή. Ο κ. Γ. Τσαγκούλης, εκ μέρους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων τόνισε ότι ο Σύλλογος προσφέρει «όλες τις δυνάμεις για να υλοποιηθεί το αίτημα».

Από το Επιμελητήριο Τρικάλων, το μέλος της διοίκησης κ. Δημ. Τσιόλας ανέφερε ότι η νέα αρχιτεκτονική για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αδικεί όλη τη Θεσσαλία ως προς τη χωροταξική κατανομή. Επίσης, ότι «δεν έλαβε υπ’ όψιν του παραγωγικά κριτήρια και χαρακτηριστικά κάθε περιφερειακής ενότητας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρ. Μπλουγούρας ανέφερε ότι «η ευγένεια και η διάθεση διαλόγου εκλαμβάνονται ως αδυναμία», εννοώντας τη μη πραγματοποίηση συζήτησης για τον νομό Τρικάλων από την αρμόδια επιτροπή. Οπότε, τόνισε «κατεβαίνουμε στον δρόμο και καλούμε τους συναδέλφους για συμμετοχή». Βεβαίως, παραδέχτηκε ότι ειδικά την περίοδο των εκπτώσεων είναι δύσκολο το κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά κάλεσε τους εμπόρους – ως εκπρόσωπος τη ΟΕΣΘ – για κλείσιμο έστω τις ώρες πραγματοποίησης του συλλαλητηρίου, σε Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Πύλη. Για το ίδιο θέμα ο γραμματέας του ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Δημήτρης Κόκκας, είχε την ίδια απάντηση – πρόσκληση: κλείσιμο καταστημάτων επαγγελματιών για δύο ώρες ή αυτοπρόσωπη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Και επεσήμανε ότι «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και για τα ΑΕΙ, με αποφάσεις που ενισχύουν ανατολική Θεσσαλία σε βάρος της δυτικής».

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων κ. Βασίλης Τζατζάκης επεσήμανε ότι «η αδικία θα αρθεί αν μας βρει ενωμένους», ενώ στήριξη εκφράζει και το Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων. Το οποίο, μάλιστα, θα μεταφέρει δωρεάν από χωριά και συνοικίες τους πολίτες, λίγο πριν και λίγο μετά το συλλαλητήριο, αρκεί οι επιβάτες να το δηλώνουν στους οδηγούς.
Από τον σύλλογο συνταξιούχων ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ ο κ. Βήτας (και ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολυτέκνων) δήλωσε ομοίως τη στήριξή του και την αναγκαιότητα πραγματοποίησης του συλλαλητηρίου, καλώντας άπαντες να είναι παρόντες
«για να αρθεί η αδικία».
Ο κ. Δημ. Μαγκούτας από το Σωματείο Καφετεριών τόνισε ότι οι επαγγελματίες συμμετέχουν με κάθε τρόπο στην κινητοποίηση. Ειδικά καθώς «ως επάγγελμα είμαστε συνυφασμένοι με τους νέους ανθρώπους». Ενώ από το Σωματείο Επισιτιστικών Επαγγελμάτων ο κ. Νίκος Παπαευθυμίου συμφώνησε με το συλλαλητήριο, θέτοντας και θέματα καλύτερης οργάνωσης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης