Τρίτη 20.04.2021 | Εορτάζουν: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος,Λάζαρος, Λάζος

Έντονες αντιδράσεις από τους καθηγητές των Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ06.05.2020 | 4:37 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ανακοίνωση στην οποία αναλύει τους λόγους που τάσσεται κατά της επαναλειτουργίας των σχολείων εξέδωσε η ΕΛΜΕΤ.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Η  απόφαση της Κυβέρνησης για επιστροφή όλων των τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων αφήνει ανοικτά και αναπάντητα αρκετά ζητήματα σε σχέση με την υγειονομική προστασία της κοινωνίας. Παράλληλα, η επάνοδος στα σχολεία συνοδεύεται από προχειρότητα στη λήψη των μέτρων και την οργάνωσή της, έλλειψη ειδικής ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τη διαχείριση της κατάστασης, απουσία ειδικής ενημέρωσης προς τους γονείς και τους μαθητές για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας εντός των σχολείων και των ΜΜΜ. Ειδικότερα οι παλινωδίες της επιστημονικής επιτροπής ως προς τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας έχουν δημιουργήσει σύγχυση στην κοινωνία γενικότερα και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ειδικότερα.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση, καθώς:

1) Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για έλεγχο πιθανών κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών ούτε προβλέπεται η διενέργεια και προληπτικών διαγνωστικών τεστ.

2) Δεν μπορεί με το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας να διασφαλιστεί η καθαριότητα που επιβάλλεται από όλα τα πρωτόκολλα για την πρόληψη και την αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό και δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί η διάθεση προσωπικού καθαριότητας από άλλες υπηρεσίες των δήμων.

3) Δεν μπορεί να θεωρείται προαιρετική η χρήση μάσκας στο σχολείο, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος ακόμη και στα διαλείμματα, ούτε να απαιτείται οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί  να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη, όπως κατάληξε να είναι, δαπάνη.

4) Τα γραφεία των καθηγητών (τα οποία δεν αναφέρει κανείς από τους κυβερνώντες) είναι στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα να φιλοξενήσουν τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

5) Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν καλύπτονται οι αναπληρωτές με την άδεια ειδικού σκοπού. Παράλληλα πολλοί εκπαιδευτικοί με υποκείμενα νοσήματα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ειδικών νοσημάτων μένουν ακάλυπτοι.

6) Είναι αδύνατο να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου από όλους μεταξύ των μαθητών και παράλληλα να χωρέσουν οι μισοί από αυτούς , ώστε να γίνει το εκ περιτροπής μάθημα, σε όλα τα σχολεία, ενώ σε πολλά δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, λόγω υποδομών.

7) Ειδικότερα είναι αδύνατη σε πολλά σχολεία η τήρηση του 1,5 μέτρου απόστασης ασφαλείας ακόμα και με τον χωρισμό των τμημάτων στα δύο (σε κάποια οι αίθουσες είναι τόσο μικρές που μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω χωρισμός).

8) Διακυβεύεται ακόμα και η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, καθώς η επιστροφή όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας στο σχολείο αυξάνει τοις πιθανότητες αναζωπύρωσης των κρουσμάτων στον σχολικό πληθυσμό.

9) Δεν υπάρχει σοβαρό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό επίδικο (εκτός της γ΄ λυκείου) αφού θα γίνουν μαθήματα δέκα ημερών μόνο.

Ταυτόχρονα -και κυρίως- αρνούμαστε να δεχτούμε τη διεξαγωγή του μαθήματός μας σε live streaming υιοθετώντας την σχετική απόφαση της ΟΛΜΕ,  όχι μόνο γιατί παραβιάζει τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών μας, αλλά και  γιατί κάτι τέτοιο καταργεί την απαιτούμενη ελευθερία του εκπαιδευτικού στην τάξη του, θα χρησιμοποιηθεί στην μεθοδευόμενη αξιολόγηση που επανέρχεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και δημιουργεί συνθήκες ελέγχου από οποιονδήποτε. Συνάμα είναι τεχνικά ανέφικτο δεδομένου του τεχνικού εξοπλισμού των σχολείων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop