Σάββατο 15.06.2024 | Εορτάζουν: Αυγουστίνος, Αυγουστίνα, Αύγουστος, Αυγούστα, Ιερώνυμος, Γερώνυμος, Ιερονύμη, Μόνικα, Μόνα, Ορτίσιος, Ορτίσης, Ορτίσια, Ορτανσία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Εντυπωσιακές οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δ. Μουζακίου

ΤΟΠΙΚΑ28.02.2023 | 6:16 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μετά την απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση του παλιού Καρναβαλιού την Κυριακή 19/02 στο Μουζάκι, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μουζακίου και του Ν.Π.Δ.Δ. (Αθλητισμός – Πολιτισμός – Νεότητα) συνεχίστηκαν την Κυριακή της Τυρινής και την «Καθαρά Δευτέρα» (26 & 27/02), εντυπωσιάζοντας ντόπιους και επισκέπτες.

Ειδικότερα, την Κυριακή στο Αγναντερό, οι κάτοικοι αναβίωσαν το παλιό έθιμο των «κουδουνάδων». Πρόκειται για άντρες ντυμένους με προβιές και ζωσμένους με μεγάλα κουδούνια που χοροπηδούν για να κάνουν φασαρία. Οργανωμένοι σε ομάδες, πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για κεράσματα και πειράζουν τους διερχόμενους. Είναι ένα Διονυσιακό έθιμο με καταβολές, οι οποίες χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα στο χωριό, αναβίωσε και ο παραδοσιακός «καραγκούνικος γάμος». Ο γαμπρός, η νύφη, ο κουμπάρος, ο παπάς, ο αστυνομικός, οι οργανοπαίκτες, όλοι οι συντελεστές ήταν ντυμένοι με ρούχα της παλιάς εποχής. Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, ακολούθησε μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία με δημοτική ορχήστρα.

Την επομένη, δηλαδή την «Καθαρά Δευτέρα», είχαμε τη δεύτερη πράξη των εορταστικών εκδηλώσεων στο «Μεσδάνι» με τα «κούλουμα», στα οποία κυριάρχησε η αναπαράσταση της πασίγνωστης στο Νομό μας και όχι μόνο, «αρπαγή της αρκούδας».

Είναι μία αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στις αρχές του 1900, όταν κάτοικοι του Αγναντερού έκλεψαν μια εκπαιδευμένη αρκούδα με την οποία τσιγγάνοι «θεράπευαν» ηλικιωμένους που έπασχαν από αρθριτικά εφόσον τους… πάταγε στην πλάτη η αρκούδα!

Το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί το πλέον ελκυστικό αποκριάτικο δρώμενο της περιοχής, καθώς, με ιδιαίτερη παραστατικότητα μεταφέρει τους θεατές στο μακρινό παρελθόν της τοπικής παράδοσης.

Νωρίς το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του χωριού, επαναλήφθηκε μουσικό γλέντι με δημοτικούς χορούς και παλιά τραγούδια όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν μασκαρεμένοι «κουδουνάδες» και «αρκουδιάρηδες».

«Κούλουμα» ωστόσο διοργάνωσαν την «Καθαρά Δευτέρα» και οι Τοπικές Κοινότητες Μουζακίου, Κρανιάς, Ριζοβουνίου, Γελάνθης και Καναλίων, σε συνεργασία με τους τοπικούς Συλλόγους των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστική για το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης