Κυριακή 16.06.2024 | Εορτάζουν: Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Με ομιλητή τον καθηγητή Δημ. Σούλα για την σημασία της άσκησης στη ζωή μας

Εντυπωσίασε η διάλεξη του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

ΤΟΠΙΚΑ25.05.2024 | 9:04 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Προχθές Πέμπτη 23 Μαΐου  και ώρα 7.30 μ.μ.,  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε η 137η διάλεξη που διοργάνωσε ο Φιλολογικός, Ιστορι-κός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων με ομιλητή τoν κ. Δημήτριο Σού-λα,  τ. καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. και θέμα: ««Η σημασία της Συστηματικής Άσκησης στη ζωή του Σύγχρονου Ανθρώπου».

Ήταν μια διάλεξη αλλιώτικη από τις άλλες και εντυπωσίασε το πολυάριθμο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα και παρακολούθησε με αμείωτη προσοχή έως το τέλος.

Μετά τον πρόλογο της κ. Ρούλας Σκανδάλη εκ μέρους του Δ.Σ. του ΦΙΛΟΣ, ο ομιλη-τής κ. Σούλας έλαβε τον λόγο και με επιστημονικά στοιχεία αντλημένα από δικές του έ-ρευνες αλλά και από τις μελέτες διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων με την προβολή ε-ξαιρετικών διαφανειών δομημένων με άριστο τρόπο μίλησε από στήθους με παραστατι-κότητα.

Ειδικότερα στην ομιλία του ο κ. Δημήτριος Σούλας αναφέρθηκε  στον “κινητικό παροπλισμό” στον οποίο οδήγησε τον  σύγχρονο  άνθρωπο  η τεχνολογική επανάστα-ση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική του σωματική και ψυχοπνευματική του ισορροπία. Ο επερχόμενος αυτός βιολογικός μαρασμός του ανθρώπου καθιστά αναγκαία την συστηματική άσκηση για την διατήρηση της υγείας του.

Όπως ανέφερε ο κ. Σούλας, οι ανθρώπινες λειτουργίες  στο σύνολό τους και ιδιαίτερα όσες εμπλέκονται  στην πρόσληψη, μεταφορά και αξιοποίηση του οξυγό-νου (Ο2),   μετά το 30ό έτος της ηλικίας παρουσιάζουν τάσεις  εκφυλισμού με έναν ρυθμό 0,6%-0,8% περίπου για κάθε χρόνο που περνάει.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδρομή που ακολουθεί το Ο2 μέσω των πνευμό-νων, του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος μέχρι να φτάσει στα χημικά εργοστάσια του οργανισμού, τα μιτοχόνδρια,  για να παραχθεί ενέργεια. Έγινε αναφορά στο  λειτουργικό καθεστώς αυτών των  συστημάτων τόσο κατά την ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επισήμανε τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην καρδιά με την εμφάνι-ση της βραδυκαρδίας και ποιες διαφορές έχει η γυμνασμένη καρδιά με την καρδιά ενός αγύμναστου ατόμου αλλά και μιας μη υγιούς καρδιάς. Επίσης έγινε αναφορά στην εξέλιξη της καρδιακής συχνότητας του ανθρώπου από έμβρυο  μέχρι την ενη-λικίωσή του. Η άσκηση εκτός των πιο θετικών επιδράσεων στην καρδιά έχει τις ευ-εργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση με τη διεύρυνση της διαμέτρου των αρ-τηριών.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι η άθληση αντιρροπίζει την φυσιολογική  μείωση της αερόβιας ικανότητας που έρχεται με την ηλικία. Παρατηρήθηκε για παράδειγμα ότι  ένας 50χρονος, που  γυμνάζεται, έχει κατά μέσο όρο την αερόβια ικανότητα ενός 40χρονου ή και  35χρονου ακόμη, που δεν γυμνάζεται. Αυτό σημαίνει ότι η αερόβια άσκηση οδηγεί σ’ ένα βιολογικό ξανάνιωμα 10 με 15  χρόνων.

Το μοναδικό αντίδοτο στη βιολογική φθορά είναι η ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ, η οποία βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, την ικανότητα δηλαδή του οργανισμού να κατα-ναλώνει την μεγαλύτερη  δυνατή ποσότητα  οξυγόνου στο λεπτό, για να παράγει ενέργεια. Από τα πιο αντιπροσωπευτικά και δημοφιλή αερόβια μέσα που την εκ-προσωπούν, είναι το τρέξιμο ή jogging, το βάδισμα, η ποδηλασία και άλλα τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας  του  ανθρώπου, η οποία εκ-φράζεται περίπου γενικά με τον  εκλαϊκευμένο όρο  ΑΝΤΟΧΗ. Η ικανότητα αυτή είναι συνώνυμη της καλής υγείας του ανθρώπου και αποτελεί τον πιο σπουδαίο δείκτη της φυσικής κατάστασης και της λειτουργικής προσαρμοστικότητας ολόκλη-ρου του οργανισμού.

Τέλος  αναφέρθηκε  στο πως πρέπει να προσεγγίζουμε τον σχεδιασμό ενός ατο-μικού προγράμματος για να ασκηθούμε απαντώντας στα ερωτήματα με βάση τον στόχο που είναι η διατήρηση της Καλής Υγείας μας, πόση ώρα πρέπει να α-σκούμαστε, με ποιο ρυθμό (που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμφανίζεται η κούραση με τους καρδιακούς σφυγμούς ανά λεπτό και ανάλογα με την ηλικία να κυμαίνονται από 110-140) και πόσες φορές την εβδομάδα θα ασκούμαστε με βάση τις τρέχουσες δυνατότητες του αθλουμένου.

Την ερχόμενη Κυριακή  26/5/2024, ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει στα Τρίκαλα αγώνες επί ασφάλτου (10000μ, 5000μ & παιδιών) τους επονομαζόμενους “RUN GREECE” και  είναι μια  πολύ καλή ευκαιρία να αρχίσουμε (αν δεν αρχίσαμε ακόμη) μια συ-στηματική προσπάθεια για τον  «ετεροχρονισμό»  του  επερχόμενου  βιολογικού μαρασμού.

Και ο κ. Σούλας κατέληξε λέγοντας ότι όλα αυτά τα κάνουμε, Όχι  για να ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ  μόνο χρόνια  στη ζωή, αλλά για να ΔΩΣΟΥΜΕ  ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Αυτή η διάλεξη του ΦΙΛΟΣ ήταν πραγματικά από τις πιο σημαντικές που έχουν γίνει στην πόλη μας και επικροτήθηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που είχε κατακλύσει την ανακαινισμένη αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης