Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

ΕΟΠΥΥ: Περιμένουν μήνες την εξόφληση οι δικαιούχοι!

ΤΟΠΙΚΑ04.04.2019 | 11:57 πμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Ο νέος νόµος του υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά στην παροχή γυαλιών οράσεως, που δηµοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπει παράταση για το νέο σύστηµα πληρωµών του Οργανισµού ώστε να µπορούν να πληρωθούν έγκαιρα οι πάροχοι, δεν περιλαµβάνει ωστόσο παράταση για τους ασφαλισµένους.

Ετσι µπορεί οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ να εξοφληθούν κανονικά, όχι όµως και οι ασθενείς που έχουν προµηθευτεί γυαλιά οράσεως ή έχουν κάνει θεραπεία ειδικής αγωγής. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενήµερη για το πρόβληµα το οποίο έχει προκύψει και τώρα… τρέχει προκειµένου να εκδώσει υπουργική απόφαση η οποία θα δίνει παράταση στο νέο σύστηµα πληρωµών ώστε να µπορέσουν να εξοφληθούν οι ασφαλισµένοι.

Από την άλλη, σε ότι αφορά στην ειδική αγωγή, αλλάζοντας το σύστημα των εγκρίσεων των γνωματεύσεων της ειδικής αγωγής από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, άλλαξε και ο χρόνος αναμονής. Από τη στιγμή που οι γνωματεύσεις στέλνονται από τους  ιδιώτες άμεσα στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ  χωρίς να απαιτείται η γνωμοδότηση δημόσιου λειτουργού, θα περίμενε κανείς ότι η διαδικασία θα έτρεχε ακόμη πιο γρήγορα, και τα παιδιά που θα χρειαζόταν ειδική παιδαγωγική προσέγγιση θα ξεκινούσαν άμεσα τις θεραπείες.

Ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό, τα αιτήματα και οι ηλεκτρονικές γνωματεύσεις στέλνονται άμεσα μεν από τους ιδιώτες, χωρίς όμως την άμεση έγκριση ή απόρριψη από πλευράς του ΕΟΠΥΥ. Από τα κεντρικά του οργανισμού, πολλοί κάνουν λόγο για έναν όγκο εργασιών που χρειάζεται χρόνος να διευθετηθεί, μιας και οι επιτροπές είναι δυσανάλογα λίγες από τις αιτήσεις.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα φαίνεται να έχει ως βάση την διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθούνται, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί εάν συνεχίσουν να εξετάζουν τις γνωματεύσεις με τόσο αργό ρυθμό. Ενώ από την άλλη τόσο οι ειδικοί παιδαγωγοί όσο και οι γονείς, αγωνιούν μιας και βλέπουν ότι με αυτό τον τρόπο καθυστερούν οι θεραπείες και οι παρεμβάσεις στα παιδιά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης