Δευτέρα 03.10.2022 | Εορτάζουν: Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ

Έως και 200.000 μέσω του προγράμματος «Επανεπενδύω στη Θεσσαλία»

ΤΟΠΙΚΑ22.05.2019 | 5:45 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες από το πρόγραμμα «Επανεπενδύω στη Θεσσαλία» που προβλέπει έως και 200.000 ευρώ, στήριξη σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια.

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, καθώς και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Εχει και αναδρομική ισχύ, καθώς μπορούν να επιχορηγηθούν δαπάνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί από τις 13/7/2018 και έπειτα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, άρχισε στις 16 Μαϊου και θα μείνει «ανοικτή» έως και τις 30 Αυγούστου 2019. Μέσω του προγράμματος, θα επιχορηγηθούν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 80.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 50% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Ωστόσο, σε περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, η επιδότηση μπορεί να ανέλθει στο 60%. Διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση η επιχορήγηση δε μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 200.000 ευρώ που θέτει ο Καν. 1407/2013 (de minimis).

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, μεταξύ άλλων είναι: Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο χωροθετείται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ιδιωτική συμμετοχή της επιχείρησης στο επενδυτικό σχέδιο δεν υπερβαίνει ανά έτος το 50% του μέσου όρου των κύκλων εργασιών της για τα τρία τελευταία έτη ενώ η επιχείρηση υποβάλλει ένα και μοναδικό επενδυτικό σχέδιο ανά ΑΦΜ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Οι βασικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, δηλαδή αυτές που θα χρηματοδοτηθούν, είναι το κόστος για επενδύσεις σε στοιχεία ενεργητικού, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι δαπάνες συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις, η αγορά καινοτομίας καθώς και οι δαπάνες προσωπικού (μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού).

Η αξιολόγηση των προτάσεων προβλέπεται να γίνει με διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, με κριτήρια που αξιολογούν την ποιότητα και πληρότητα της κάθε πρότασης, την Αξιοπιστία υλοποίησης του έργου και τις επιπτώσεις της επένδυσης στην επιχείρηση και στην περιφερειακή οικονομία.

Δίνεται προτεραιότητα τους στρατηγικούς τομείς της RIS3 της Θεσσαλίας, δηλαδή το Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, το Δημιουργικό Τουρισμό, την Αποκατάσταση και τις Προηγμένες Υπηρεσίες Υγείας, τα Μέταλλα και τα Δομικά Υλικά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης