Δευτέρα 15.04.2024 | Εορτάζουν: Λεωνίδας, Λεωνίδης, Λεώ, Λεωνιδία, Κρήσκης

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου η αποστολή των εκκαθαριστικών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24.01.2023 | 6:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τα εκκαθαριστικά πληρωμών μισθών και συντάξεων και κάθε είδους παροχών από το Δημόσιο θα πρέπει να έχουν αποστείλει μέχρι τέλους Φεβρουαρίου όλα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι εκκαθαριστές πληρωμών μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, για να αποφευχθούν λάθη πρέπει οι εργοδότες να καταχωρίσουν σωστά ποια είναι τα φορολογούμενα ποσά αποδοχών, ποια είναι τα αφορολόγητα, τι κρατήσεις έγιναν και πόσος φόρος εισοδήματος παρακρατήθηκε και αποδόθηκε από τους δικαιούχους, για να συμψηφιστεί ή να τους επιστραφεί μόλις γίνει η τελική υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης φόρου εισοδήματος από τον υπόχρεο. Στην απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή (Α.1006/2023) γίνεται αναφορά σε 3 περιπτώσεις που πρέπει να εστιάσουν οι υπεύθυνοι των λογιστηρίων και οι οποίες αφορούν ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο και πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στη φορολογία εισοδήματος. Ειδικότερα:

(α) Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Ελληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη.

(β) Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα.

(γ) Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από τη φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν καταγράφονται και δεν θα φορολογηθούν επίσης:

  • Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους (π.χ. βενζίνες για δικό τους μηχανάκι).
  • Το επίδομα στέγασης.
  • Οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω κρίσης.

Οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ:

  • Παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
  • Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων.
  • Επίδομα ομογενών προσφύγων.
  • Έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
  • Επίδομα γέννησης (άρθρο 1 του ν.4659/2020) που απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Σημειώνεται ότι οι προνοιακές παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και το επίδομα ομογενών προσφύγων, αν και δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος, αποστέλλονται και προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση. Το ίδιο ισχύει και για τις «επιταγές ακρίβειας» που χορηγήθηκαν ως έκτακτες προσαυξήσεις επιδομάτων και συντάξεων (π.χ. 250 ευρώ προνοιακές παροχές ατόμων με αναπηρία, προς ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.λπ.). Επίσης δεν φορολογούνται και οι παρακάτω παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία: επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς κ.λπ., διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους, οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία, νοητική υστέρηση κ.ά., οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου, ενίσχυση ατόμων με μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.λπ., ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων, ατόμων με αναπηρία όρασης, με εγκεφαλική παράλυση ή αποθεραπευμένων χανσενικών και των οικογενειών τους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης