Κυριακή 22.05.2022 | Εορτάζουν: Αιμίλιος, Μίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

Επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ11.10.2019 | 4:32 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με το βλέμμα στις συναινέσεις συνεχίζονται οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αποκλειστικό θέμα την ψήφο των αποδήμων.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει πολιτικές συναινέσεις για το θέμα, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων, για τις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Ήδη, φαίνεται να εξασφάλισε το «ναι» της Φώφης Γεννηματά, κάτι που σημαίνει ότι ενισχύεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της πρότασης για την ψήφο των αποδήμων. Στις 158 ψήφους της ΝΔ φαίνεται ότι θα προστεθούν οι 22 του ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα υπέρ της πρότασης να υπάρχουν 180 ψήφοι.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λύσει μία δύσκολη εξίσωση.

Η πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του σε ορισμένα σημεία της κυβερνητικής πρότασης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύο ώρες μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι επιθυμεί να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ωστόσο, εξέφρασε διαφωνίες με την πρόταση της κυβέρνησης καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να αλλάξει στάση προκειμένου να μην διχαστεί η Διασπορά.

«Δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει» ανέφερε ο κ. Τσιπρας και πρόσθεσε:

«Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι μεγάλες θεσμικές τομές  απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της ψήφου των αποδήμων, δίνοντας το θετικό στίγμα της θέσεις του κόμματός της.

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία», τόνισε  κ. Γεννηματά, καλώντας όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης