Πέμπτη 02.02.2023 | Εορτάζουν: Υπαπαντή, Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα

Επανέρχεται με νέα επιστολή στο ΥΠΑΑΤ ο Χ. Μιχαλάκης

ΤΟΠΙΚΑ02.06.2018 | 12:26 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Επανέρχεται με νέα επιστολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το θέμα της μη ένταξης κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Κατά την αρχική δημοσίευση των αποτελεσμάτων ένταξης στο νέο πρόγραμμα της «Βιολογικής Κτηνοτροφίας», Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογικές Καλλιέργειες» σύμφωνα με την αριθμ. 539/27369/20-02-2018 πρόσκληση, είχε επισημάνει την διαμαρτυρία του για  την κατάφορη αδικία σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας Θεσσαλίας γενικότερα.

Επανέρχεται με νέα επιστολή στο ΥΠ.Α.Α.Τ. κάνοντας λόγο για ανισοκατανομή και όχι ανακατανομή πόρων, στο Μέτρο 11- Βιολογική Κτηνοτροφία από το ΥΠΑΑΤ σε βάρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη, σε επίπεδο νομού αλλά και Περιφέρειας μένουν εκτός ένταξης στο πρόγραμμα «Βιολογική Κτηνοτροφία» παραγωγοί ενταγμένοι στα προηγούμενα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, με μονάδες μεγάλης δυναμικότητας που αποδεδειγμένα παράγουν και θα συνεχίσουν να παράγουν βιολογικά προϊόντα, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού. Οι παραγωγοί αυτοί οδηγούνται σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος, έχοντας επενδύσει στην βιολογική παραγωγή και έχοντας δημιουργήσει μια παράλληλη αγορά παραγωγών βιολογικών ζωοτροφών.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Λόγω του γεγονότος ότι η Π.Ε. Τρικάλων χαρακτηρίζεται από την έντονη γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα και στηρίζει την ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα, ζητήσαμε τις άμεσες ενέργειές σας. Καταρχήν για ανακατανομή των πόρων από περιφέρειες που περίσσεψαν χρήματα στις περιφέρειες που απορρίπτονται δικαιούχοι λόγω προϋπολογισμού και κατά δεύτερον, για τη λήψη απόφασης υπερδέσμευσης 30% του προϋπολογισμού των μέτρων, όπως προβλέπεται από τις κανονιστικές διατάξεις του ΠΑΑ, ώστε να γίνει σύντομα η ένταξη των παραπάνω δικαιούχων τουλάχιστον και να εφησυχάσουν.

Και ενώ όλοι περιμέναμε την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ξαφνικά δημοσιεύσατε στις 30-05-2018 την 4η τροποποίηση του μέτρου, όπου κάνατε την ανακατανομή των πόρων μεταξύ των περιφερειών και έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι, ενώ υπήρξαν υπόλοιπα χρημάτων σε περιφέρειες που δεν κατάφεραν να τα απορροφήσουν, αυξήσατε κατά κάτι λιγότερο από 16.000.000,00 ευρώ τον προϋπολογισμό άλλης περιφέρειας και δίνετε μόλις 240.000,00 ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η απόφαση αυτή ξεκάθαρα είναι ανισοκατανομή και όχι ανακατανομή.

Είναι απαράδεκτο, καταρχήν, να εντάσσονται παραγωγοί με σχεδόν μηδενικά μόρια σε άλλες περιφέρειες και στη Θεσσαλία παραγωγοί με 45 μόρια να μένουν εκτός. Η μεγαλύτερη όμως αδικία έναντι των Θεσσαλών παραγωγών είναι αυτή η ανισοκατανομή πόρων, όπου αφήνετε στη μοίρα της τη Θεσσαλία και αυξάνετε για παράδειγμα σε άλλες περιφέρειες κατά 10.000.000,00 ευρώ τον προϋπολογισμό για τους «παλιούς» ενώ διπλασιάζετε τον προϋπολογισμό για τους «νέους»».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ