Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Επέκταση POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24.10.2023 | 6:15 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την απόφαση για την επέκταση των τερματικών POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας επεξεργάζονται ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ενώ ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Μάλιστα εξετάζεται η εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε ό,τι αφορά την απόφαση για τα POS, αυτή αναμένεται να εκδοθεί πριν το τέλος του έτους και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει από τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, τα POS πρέπει να εφαρμοσθούν στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε (τη σύλληψη της φοροδιαφυγής) με προσευχές» ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνετέλεσε σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής επισημαίνοντας ότι με την αντιμετώπιση η κυβέρνηση θα καταφέρει να «ρίξει» και άλλο τους φορολογικούς συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο απόφασης που επεξεργάζονται ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης θα περιλαμβάνονται οι εξής κλάδοι που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS. Συγκεκριμένα στα τέλη του έτους ή αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει να διαθέτουν POS:

-Ταξί

-κινηματογράφοι

-Λαϊκές αγορές

-Περίπτερα

-Παντοπωλεία

-Ασφαλιστικές εταιρείες

-Εμποροι σε πανηγύρια

-Χρηματιστηριακές εταιρείες

-Συναυλιακοί χώροι – εκδηλώσεις

Στη λίστα αναμένεται να προστεθούν και άλλοι κλάδοι, ενώ θα υποχρεωθούν και όσα επαγγέλματα δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή (!), όπως για παράδειγμα οι ράφτες, να αποκτήσουν.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με την επέκταση των POS στους ανωτέρω κλάδους αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα δηλωθέντα εισοδήματα. Για παράδειγμα εξηγούν ότι σήμερα ένας ιδιοκτήτης άδειας ταξί δηλώνει μέσα ακαθάριστα έσοδα 28.540 ευρώ και καθαρά κέρδη 3.726 ευρώ. Με την υποχρεωτική διάθεση POS, το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών θα χρησιμοποιεί POS για την πληρωμή του αντιτίμου. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει στην επιφάνεια τα πραγματικά τους εισοδήματα, τόσο τα ακαθάριστα όσο και τα καθαρά. Σημειώνεται ότι από τους 28.540 εκμεταλλευτές ταξί οι 15.103 δηλώνουν κέρδη. Οι υπόλοιποι δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης