Παρασκευή 01.12.2023 | Εορτάζουν: Θεόκλητος, Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα, Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι δικαιούχοι λόγω αλλαγής κριτηρίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ10.10.2023 | 5:49 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πρεμιέρα με τιμές που κινούνται στα περσινά επίπεδα θα κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Μετά την υποχώρηση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού στην περιοχή των 84-85 δολαρίων το βαρέλι, παράγοντες της εγχώριας αγοράς καυσίμων προβλέπουν ότι με τα σημερινά δεδομένα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σε τιμή κάτω από 1,40 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στους υπολογισμούς αυτούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Πέρυσι η χειμερινή σεζόν είχε ανοίξει με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,37-1,41 ευρώ το λίτρο, μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η στήριξη των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα θα γίνει μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, με τα ποσά να παραμένουν τα ίδια με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πάρουν επίδομα περισσότερα νοικοκυριά με προστατευόμενα τέκνα. Ωστόσο, για πρώτη φορά καθιερώνεται όριο για τον τζίρο των φορολογουμένων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα τη νέα χειμερινή σεζόν:

-Πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, ενώ στις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα φθάνει έως 1.000 ευρώ.

-Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

-Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

-Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης