Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29.11.2019 | 6:21 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω εκρηκτικής κατάστασης στο προσφυγικό και με τις ροές να συνεχίζονται καθημερινά. Παράλληλα, στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκε η ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στην Αν. Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε την κατάσταση στο προσφυγικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, ειδικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, εκεί όπου έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στη Συμμαχία και στην ΕΕ.

Το deal Τουρκίας – Λιβύης

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για την ΑΟΖ λέγοντας: «Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Μάλιστα, στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη και ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Η Αθήνα κινήθηκε και στο πλαίσιο της ΕΕ με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ να λαμβάνει  οδηγίες να ενημερώσει άμεσα για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης