Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Επικράτηση Δ. Παπαστεργίου στις εκλογές της ΚΕΔΕ

ΤΟΠΙΚΑ29.11.2019 | 12:13 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Κέρδισε το στοίχημα της πρωτιάς στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Από το ενιαίο ψηφοδέλτιο που στηριζόταν από τον κυβερνών κόμμα, έλαβε την πρωτιά, καθώς σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα (τα επίσημα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες) προηγούνταν με ικανοποιητική διαφορά σε σταυρούς γεγονός που του ανοίγει τον δρόμο να κρατήσει τα ηνία της ΚΕΔΕ, μετά την συμφωνία που είχε γίνει ότι ο πρώτος θα εκλεγεί και πρόεδρος. Ο δεύτερος διεκδικητής της προεδρίας που συμμετείχε στο ίδιο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ήταν όπως αναμενόταν στη δεύτερη θέση.

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος συνολικά 528 σύνεδροι, 332 ήταν οι δήμαρχοι της χώρας, 178 δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι εκλέχτηκαν από τις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ και οι υπόλοιποι 18 ήταν πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, νυν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συμμετείχαν ex officio στη γενική συνέλευση.

Το νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ που εκλέχτηκε, απαρτίζεται από 31 μέλη, εκ των οποίων 20 είναι δήμαρχοι, μεταξύ αυτών χωρίς εκλογή ο δήμαρχος Αθηναίων και 11 δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο ρόλος του επόμενου προέδρου στην Ένωση των Δήμων της χώρας θεωρείται κρίσιμος τόσο για την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, όσο και στην διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί ύστερα από τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στην περιφέρεια και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην αντιμετώπιση του.

Στο νέο 31μελές Δ.Σ του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η γαλάζια παράταξη, από την οποία θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος, εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς έλαβε 325 ψήφους σε σύνολο 511 και 19 έδρες. Συνολικά οι έδρες της πλειοψηφούσας παράταξης είναι 20, καθώς τη μια επιπλέον έδρα λαμβάνει αυτοδίκαια ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Δεύτερη δύναμη στην ΚΕΔΕ αναδείχθηκε η παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που πρόσκειται στο ΚΙΝ.ΑΛ, λαμβάνοντας 91 ψήφους και 6 έδρες.

Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η παράταξη “Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία” με επικεφαλής τον δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με 45 ψήφους και 3 έδρες και η ανεξάρτητη παράταξη “Νέα Αυτοδιοίκηση” του δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, που έλαβε 33 ψήφους και 2 έδρες.

Στις εκλογές συμμετείχαν επίσης και οι παρατάξεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” η οποία έλαβε 10 ψήφους και η παράταξη “Συντονισμός αιρετών” που πήρε 6 ψήφους, οι οποίες ωστόσο με βάση το μέτρο της απλής αναλογικής δεν κατάφεραν να πάρουν καμία έδρα.

Από τους συνολικά 528 εκλέκτορες ψήφισαν οι 511, δηλαδή το 97% των εγγεγραμένων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης