ΠΟΛΙΤΙΚΗ 25.04.2025
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Στο θέμα της πορείας της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αλλά και στο θέμα της μείωσης της ύλης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια επίσκεψης στο υπουργείο Παιδείας.
«Συζητήσαμε την πορεία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι είναι μια καινούργια διαδικασία η οποία ακόμα δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» είπε για να προσθέσει.
«Και εδώ θέλω να είμαι πολύ σαφής, ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν η θέση μας είναι ξεκάθαρη και η κατεύθυνση που έχω δώσει το Υπουργείο πολύ σαφής: αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε άλλο σημείο τόνισε πως «με ικανοποίηση άκουσα ότι εξετάζονται προτάσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για μια λελογισμένη μείωση της ύλης, έτσι ώστε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης στο υπουργείο Παιδείας συζητήθηκε «ένα ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι απασχολεί όλους τους γονείς αλλά και όλα τα παιδιά που έχει να κάνει με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά ενδεχομένως σε μια νεότερη ηλικία. Στην τρίτη γυμνασίου ίσως είναι η κατάλληλη εκείνη τη στιγμή να εντοπίσουμε τις κλίσεις τους, τις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να τους κατευθύνουμε ως προς το ακαδημαϊκό αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον».
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ
Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Υπουργείο Παιδείας σχολιάζει δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό «που τον ενδιαφέρει η παιδεία ως εμπόρευμα για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί» και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα έπρεπε να ντρέπεται, όχι να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις».
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις άνευ ουσίας επισκέψεις του στα υπουργεία κάνοντας εξαγγελίες που αποδεικνύουν ότι δεν έχει τον παραμικρό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη στήριξη βασικών πυλώνων του κράτους όπως η παιδεία και η υγεία, πλην της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων», σημειώνει η Κουμουνδούρου, παραθέτοντας μία σειρά κρίσιμων προβλημάτων στη δημόσια παιδεία, για τα οποία – όπως υπογραμμίζει – «δεν είπε κουβέντα» ο πρωθυπουργός.
«Δεν είπε κουβέντα για την στήριξη των δημοσίων σχολείων, το ζήτημα της σχολικής στέγης, την κάλυψη των διαπιστωμένων κενών που είναι υπερπολλαπλάσια από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Δεν είπε κουβέντα για τον αντιπαιδαγωγικό φραγμό της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής, που αφήνει χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και κενές θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια», επισημαίνει.
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο κ. Μητσοτάκης «έδειξε» την πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση, εάν δεν δεχτούν την αξιολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «δεν είπε κουβέντα για την αποτυχία της ‘αξιολόγησης’ και την κομματική ευνοιοκρατία που έχει εγκαταστήσει στο δημόσιο σχολείο. Δεν είπε κουβέντα για τις διώξεις και τον πειθαρχικό εκφοβισμό τουλάχιστον 2000 εκπαιδευτικών».
ΚΚΕ: Με άριστα στο μάθημα της Μυθοπλασίας μπορεί να αξιολογηθεί ο πρωθυπουργός
«Με άριστα στο μάθημα της Μυθοπλασίας μπορεί πράγματι να αξιολογηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος είδε μια βελτιωμένη εικόνα στα σχολεία επειδή μπήκαν ‘κιτ ρομποτικής’ και ‘διαδραστικοί πίνακες’ σε αυτά…», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας.
Όπως τονίζει, όμως, ο Περισσός, «την ίδια στιγμή: Χιλιάδες αναπληρωτές αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους, καλύπτοντας κενά ακόμα και στα μέσα της σχολικής χρονιάς», ενώ «η τεράστια πλειοψηφία των σχολείων έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομής και μόνο ένα 5% θα ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα κτιριακής αναβάθμισης».
Για να προσθέσει πως «άριστα, επίσης, παίρνει η κυβέρνηση στην επιμονή για σχολείο πολλών ταχυτήτων, που το δικαίωμα στη μόρφωση βαφτίζεται – σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό – ως ευκαιρία». Και υπογραμμίζει πως «γι’ αυτό διαφήμισε την παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών με τα Ωνάσεια σχολεία, αλλά και προέβαλε την απαράδεκτη παιδαγωγικά πρόταση να επιλέγουν οι μαθητές επαγγελματική πορεία στα 15 τους χρόνια!».