Δευτέρα 16.05.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Επίσκεψη νέων μέσα από πρόγραμμα Erasmus

ΤΟΠΙΚΑ07.10.2019 | 4:22 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την εβδομάδα 1-9 Οκτωβρίου βρίσκεται στην πόλη μας μια ομάδα νέων που αποτελείται από νέους από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σκοπός της συνάντησης είναι να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, να συμμετάσχουν στον παραδοσιακό τρύγο και στην παραγωγή κρασιού και να συνδέσουν την παράδοση με την νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο με αναφορά στην ελληνική μυθολογία και ειδικότερα στο θεό Διόνυσο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τον οργανισμό EN.O GREECE στα πλαίσια του Erasmus+ για τη νεολαία και χρηματοδοτείται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Στο πρόγραμμα συμβάλλουν: Το δίκτυο εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Τουρισμού  “MAESTRO”, ο παραγωγός Κεφαλοβρύσου Βαΐου Ιωάννης, ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός  Σύλλογος «Σωτήρας» και ο οινοπαραγωγός Μεγαλοχωρίου Νίκος Πλεξίδας.

Τα workshops πραγματοποιούνται στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του κέντρου μουσικής έρευνας: «Β.Τσιτσάνης», τις οποίες φρόντισε ο αεικίνητος καλλιτεχνικός Διευθυντής κος Στέλιος Καραγιώργος,  ενώ τα βιωματικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο κτήμα Βαΐου, όπου το Σάββατο έγινε ο τρύγος, για να μεταφερθούν τα στάφυλα στο χωριό του Σωτήρα. Εκεί ο δραστήριος εκπολιτιστικός και Μορφωτικός  Σύλλογος Σωτήρα έκανε αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου «πατήματος» των σταφυλιών, εξωραΐζοντας τον χώρο κάτω από τον πλάτανο και οι κυρίες του συλλόγου ντυμένες παραδοσιακά εκτός από το πάτημα των σταφυλιών έδειξαν στους νέους του προγράμματος πως φτιάχνονται τα μουστοκούλουρα και η μουσταλευριά υπό την καθοδήγηση της κυρίας Φωτεινής. Ακολούθως ο χοροδιδάσκαλος κος Αχιλλέας Λέρας, αφού αναφέρθηκε στην παραδοσιακή δραστηριότητα του τρύγου, με την βοήθεια του ΔΣ του συλλόγου: της Προέδρου Κώστα Δήμητρας, της πανταχού παρούσας γραμματέως Αδάμου Μαρίας και της ταμία Κωτούλα Αναστασίας οι νέοι πάτησαν σταφύλια και διδάχτηκαν παραδοσιακούς και ελληνικούς χορούς. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Την Κυριακή το workshop μεταφέρθηκε στο Μεγαλοχώρι. Αρχικά οι νέοι επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (1567+) και με την τηλεοπτική κάλυψη του Τv10 στο εργαστήριο του μοναδικού για την φιλοξενία του κου Νίκου Πλεξίδα. Στο «Καζάνι» του Νίκου οι νέοι, αφού ενημερώθηκαν για το θεωρητικό κομμάτι του τρύγου από τον κύριο Λιούλιο, χημικό, και με την αρωγή του εκπαιδευτικού κου Αντώνη Παπαμιχαήλ ο Νίκος Πλεξίδας έδειξε τον τρόπο απόσταξης του Τσίπουρου. Ο Νίκος δεξιώθηκε με τον γνωστό του αρχαιοελληνικό τρόπο τους νέους του προγράμματος προσφέροντας παραδοσιακά σουβλάκια, τα οποία έψησε ο γνωστός «μαέστρος» Σωτήρης Τζέλης,  το Θεϊκό κρασί του «Εκλεκτός Οίνος», για τον οποίο ενθουσιάστηκαν οι Ευρωπαίοι νέοι  και ντόπιο τσίπουρο. Το ευχαριστώ στον κο Πλεξίδα είναι λίγο. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας στον τόπο σας!

Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη στην κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων, όπου οι νέοι θα παρουσιάσουν ένα αρχαίο δρώμενο έκπληξη! Είστε όλοι καλεσμένοι!

“En.O Greece”

“Maes.Tr.O-Trikala Operator”

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης