Δευτέρα 26.02.2024 | Εορτάζουν: Ανατολή, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα, Σεβαστιανός, Σεβαστίνος, Σεβαστός, Σέβος, Σέβης, Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βελιγράδι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12.02.2024 | 5:19 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια και τις μεταφορές», τόνισε από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι μου. Σε ευχαριστώ για τη θαυμάσια φιλοξενία χθες το βράδυ. Νιώθω καλά και εγώ και οι συνεργάτες μου για τις σφυρηλατημένες σχέσεις μας», είπε αρχικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες απέκτησαν νέα δυναμική στις Βρυξέλλες μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για άλλα κράτη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει το Βελιγράδι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε τον πρόεδρο της Σερβίας να μιλά ξεκάθαρα για της ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

«Δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για τα δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία. Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα είναι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το βλέμμα μας είναι στραμμένο σε ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας, και επιβεβαιώσαμε την απόφασή μας για περαιτέρω συνεργασία, και γι’ αυτό είμαι εδώ με 4 υπουργούς και ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι τη χώρα μας την ενδιαφέρει η διασύνδεση με τη Σερβία μεταξύ άλλων στην ενέργεια και στις μεταφορές και στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά – Βουδαπέστη που, όπως είπε, είναι στρατηγικής σημασίας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό ευρωπαϊκοί πόροι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την συμμετοχή της ΕΕ στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά, ενώ μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών θα μπορούμε να μεταφέρουμε αέριο στη Σερβία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης