Κυριακή 28.05.2023 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Βαρούσι» προς τον Δήμαρχο Τρικκαίων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ14.04.2023 | 3:06 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου απέστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Βαρούσι». Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς Υπουργείο περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γραφείο Υπουργού, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ΕΦΑ Τρικάλων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, Περιφέρεια Θεσσαλίας Γραφείο Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού.

Η επιστολή

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το Βαρούσι περιλαμβάνεται στην οριοθετημένη ζώνη προστασίας του Βυζαντινού Φρουρίου των Τρικάλων και στον οριοθετημένο Αρχαιολογικό Χώρο και αποτελεί τμήμα του χαρακτηρισμένου από το ΥΠΕΝ παραδοσιακού οικισμού της πόλης μας. Πρόκειται για τον πλέον δημοφιλή και επισκέψιμο τουριστικό πόλο του αστικού τμήματος των Τρικάλων, εμπεριέχοντας ένα από τα αξιολογότερα κτηριακά αποθέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, ενδεικτικών της Θεσσαλικής αρχιτεκτονικής τόσο κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο όσο και κατά τη φάση δημιουργίας της αστικής φυσιογνωμίας του οικισμού.

Στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του Βαρουσίου, ο Σύλλογός μας εκφράζοντας την τοπική μεν, αλλά σημαίνουσα για τον Δήμο μας δε εκ της ίδρυσης της, κοινωνία του Βαρουσίου, επαναφέρει την πρότασή του προς εσάς, τον προεξέχοντα στον Δήμο Τρικκαίων, «για την αγορά και διάσωση της Οικίας Γιαννουσόπουλου», επί των οδών Παύλου Μελά και Παπαθανασίου.

Σκοπός της πρότασής μας αυτής είναι η επανάχρηση και αξιοποίηση του μνημείου αυτού, μέσω των οποίων πιστεύουμε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι της διάσωσης της Νεώτερης Πολιτιστικής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς μας, καθώς και του τουριστικού θεσμού, τον οποίο εσείς προσωπικά έχετε προωθήσει με τα έργα σας, για την οικονομία και την αναβάθμιση του οικισμού μας και κατ΄ επέκταση την θεσμοθετημένη οικονομική ισχυροποίηση της πόλης μας .

Η «Οικία Γιαννουσόπουλου» πρόκειται για ένα από τα αξιολογότερα πολιτιστικά ακίνητα μνημεία του Ελλαδικού χώρου και της περιοχής των Τρικάλων. Το 1991, κατόπιν αξιολόγησης και πρότασης από την τότε 5η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» με την Υπουργική Απόφαση ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/183/9992/5.2.91 (ΦΕΚ 162/Β/21.3.91) διότι, όπως ρητά διατυπώνεται στην εν λόγω απόφαση «αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής της δυτικής Θεσσαλίας, απαραίτητα για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην περιοχή αυτή, και ένα από τα ελάχιστα δείγματα ώσμωσης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του αστικού αρχοντικού».

Το κτήριο, βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην βόρεια είσοδο του Βαρουσίου , με στενή πρόσοψη επί της οδού Μανδάλου και πλατυμέτωπες πλάγιες όψεις με εκατέρωθεν τριπλά σαχνισιά ορόφου που αναπτύσσονται επί της κεντρικής αρτηρίας της οδού Π. Μελά και επί της ανωφέρειας της οδού Παπαθανασίου. Λόγω των ιδιαιτέρων μοναδικών αρχιτεκτονικών και τυπολογικών του στοιχείων, καθώς και εκ της κεντρικότατης θέσεως του στον οικισμό, αποτελεί σημαντικό τοπόσημο του Βαρουσίου.

Ακόμη, συνδέεται άμεσα μέσω του πολεοδομικού και οδικού ιστού με το Φρούριο Τρικάλων και τον Πύργο του Ρολογιού, το κτήριο της πρώην  <<ΤΑΞ.ΥΠ>> , το οποίο, σύμφωνα με πρόταση δική σας και του Υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται να μετατραπεί σε Διαχρονικό Ιστορικό – Αρχαιολογικό Μουσείο και με το αρχοντικό <<Κυρνάσιου>>, το οποίο ήδη αποκαθίσταται από τον Δήμο σας και θα μετατραπεί σε <<Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών>>.

Με βάσει τα ανωτέρω δεδομένα, ο Σύλλογός μας προτείνει την αξιοποίηση της <<Οικίας Γιαννουσόπουλου>> ως Μουσείο φωτογραφίας της Αρχιτεκτονικής, Κοινωνικής και Λαογραφικής Ιστορίας του Βαρουσίου (αποτελώντας σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της Ιστορίας του) με ταυτόχρονη χρήση του ως ανοιχτό στο κοινό επισκέψιμο νεώτερο μνημείο (εμπεριέχοντας στοιχεία και εξοπλισμό αναπαράστασης του κοινωνικού βίου του 19ου  – αρχές 20ου αιώνα) που θα προσδώσει βιωματική εμπειρία επισκέπτη, με διατήρηση χώρου για την έδρα του Συλλόγου μας και το αποθετήριο γνώσης που διαθέτουμε, καθημερινά προσβάσιμα στο κοινό, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις , Χάρτες και Πρότυπα Προστασίας και Ανάδειξης μνημείων και σε συνεργασία με το Icomos και την Unesco.

Επίσης δύναται να δημιουργηθεί και αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και ακόμη ίσως ένα γραφείο στήριξης κακοποιημένων γυναικών ή και κάτι άλλο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Δήμος σας με την αγορά και την κυριότητα επί της «Οικίας Γιαννουσόπουλου» και στη συνέχεια με την αποκατάσταση και απόδοση της, δύναται να δημιουργήσει μια ισχυρή χωροταξικά οριοθετημένη και διαλειτουργική θεματική ενότητα υποδομών νεώτερου και σύγχρονου πολιτισμού, μέσω της ενοποίησης του σημαίνοντος αυτού νεώτερου μνημείου με τα τρία ανωτέρω πολιτιστικά κτήρια, το Βυζαντινό Φρούριο Αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, τουριστικά θελκτική, δημιουργικά ευέλικτη, εύκολα προσβάσιμη και οικονομικά επικερδή, βελτιώνοντας εν γένει την δυναμικότητα του οικισμού, αναβαθμίζοντας την πολιτισμική εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας και προάγοντας την φυσιογνωμία και την διαχρονική ιστορική ταυτότητά της.

Ακόμη με την πρότασής μας αυτή πιστεύουμε ότι ισχυροποιούνται έτι περισσότερο οι δεσμοί μεταξύ εσάς προσωπικά και της τοπικής  μας κοινωνίας του Βαρουσίου.

Ευελπιστώντας στην ευαισθησία σας για θέματα Πολιτισμού, αναμένουμε ότι θα προβείτε στην αγορά και αξιοποίηση της Οικίας Γιαννουσόπουλου προσθέτοντας ένα κομμάτι ακόμη στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, της πόλης των Τρικάλων και του νομού μας γενικότερα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο πρόεδρος

Γιώργος Τ. Κλειδωνόπουλος

Η Γραμματέας

Αρετή Αναγνωστιάδου – Μοράκη

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης