Κυριακή 25.02.2024 | Εορτάζουν: Ρήγας, Ρηγίνος, Ρήγος, Ρηγίνη, Ρηγίνα, Ρεγίνα, Ρεγγίνα, Ρήγισσα, Ρηγούλα, Ρηγίλη, Ρήγω, Ταράσιος, Ταράσης, Ταρσή, Ταρσώ, Ταρασία, Ταρσίτσα, Λωξάνδρα, Λωξάντρα Ρωξάνη, Ρωξάνα, Ορθοδόξης, Δόξης, Δοξάκης, Ορθοδοξία, Δόξα, Ορθούλα, Άξιος, Άξια

Επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ30.11.2023 | 5:03 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και όλη η χώρα θα είναι μια ενιαία περιφέρεια με σταυρό.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα μπροστά, «καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί, εντός ή εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο. Το έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη, είναι ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Είναι μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές, είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια».

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, πολλές ομάδες πολιτών -υπερήλικες, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ακόμη και μαθητές- μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου, ενώ πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας στις ευρωεκλογές αποτελεί πρόκριμα για να τεθεί σε ισχύ ακολούθως και στις εθνικές εκλογές.

Για το σύστημα ανάδειξης των ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω λίστας. Συμπλήρωσε δε «ότι η ενιαία επικράτεια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Τις λεπτομέρειες για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, παρουσίασαν η υπουργός  Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος.

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο, τονίζοντας ότι αυτή δεν αφορά προς το παρόν στις εθνικές εκλογές, ενώ δήλωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.

Σαράντα ημέρες πριν, πρέπει να δηλωθεί από τους ψηφοφόρους η επιθυμία να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου. Μάλιστα, η δήλωση θα γίνεται μέσω του gov.gr, έτσι ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, οι οποίοι, εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι, θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%. Στο εξωτερικό, όπως τόνισε, δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης