Δευτέρα 20.05.2024 | Εορτάζουν: Θαλλελαίος, Θαλής, Λυδία, Λήδα, Λύδα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Επιστρέφει εισφορές ο e-ΕΦΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13.04.2023 | 3:43 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος της επιστροφής εισφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παρανόμως εισπραχθέντες εισφορές, προχώρησε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για εισφορές που εισπράχθηκαν από 23.000 έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς και αφορούν τα έτη 2019 και 2020.

Η διοίκηση του e ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για τις περιπτώσεις αυτές.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στους ενδιαφερόμενους μέσω του ιστότοπου του e-Ε.Φ.Κ.Α., επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Μισθωτοί – «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιστροφής Εισφορών σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς» με τη χρήση κωδικών TAXISNET και δήλωση Α.Μ.Κ.Α.

Το θέμα είχαν εγείρει οι έμμισθοι δικηγόροι (Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων), οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στον e – ΕΦΚΑ ζητώντας την επιστροφή των «αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020».

Παρουσιάσθηκε μάλιστα από τον ΟΤ στις 07.04.2023, με τίτλο «ΕΦΚΑ: Την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί».

Η διεκδίκηση αφορά ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που – κατά την Ένωση – παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες εμμίσθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς-εργοδότες τους. Το ιστορικό της διεκδίκησης – σύμφωνα με το εξώδικο – έχει ως εξής:

Στο τέλος του 2018 – επί υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου – με το νόμο 4578/2018 μειώθηκαν από 1.1.2019 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής των εμμίσθων δικηγόρων και μηχανικών. Με το νόμο 4670/2020 (επί Υπουργίας Βρούτση) επιβεβαιώθηκε η μείωση αυτή και επεκτάθηκε και στους εμμίσθους υγειονομικούς.

Ωστόσο ο e-ΕΦΚΑ καθυστέρησε να τροποποιήσει το σύστημα των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων γεγονός που εξανάγκασε τους εντολείς εργοδότες των ως άνω μισθωτών ασφαλισμένων να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές από τις νόμιμες, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παράνομη είσπραξη από χιλιάδες εντολείς – εργοδότες και ασφαλισμένους, εισφορών που δεν οφείλονταν επί 21 μήνες (Ιανουάριος 2019 έως και Σεπτέμβριος 2020), ύψους πολλών εκατομμυρίων.

Με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι δημιουργήθηκε η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, χωρίς να απαιτείται από τους ασφαλισμένους η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις θα διασταυρώνονται με τα αποτελέσματα που προέρχονται ή θα προέλθουν από τις αντίστοιχες αιτήσεις των εργοδοτών τους. Έτσι, και σε περιοδική βάση, θα επιστρέφονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των ετών 2019-2020 που τους αναλογούν.

Βέβαια, σε περίπτωση που υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα υπάρχει συμψηφισμός και μόνον εάν υπάρχει υπόλοιπο θα επιστρέφεται.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης