Κυριακή 24.10.2021 | Εορτάζουν: Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

Επιστρέφουν οι θεσμοί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ08.09.2018 | 12:16 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου καταφθάνουν οι θεσμοί για να κάνουν την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση έως και τις 14 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα των συντάξεων. Επειδή οι δανειστές καραδοκούν και διαμηνύουν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, το Μαξίμου επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία σενάρια:

  • Μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου
  • Αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο.
  • Στα δύο αυτά σενάρια θα πρέπει να προστεθεί και η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τα βρει με τους δανειστές.

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών θα μπει η εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες.

Επίσης θα αξιολογηθούν οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού 201. Το ζητούμενο του ελέγχου είναι το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 με το μείγμα μέτρων που ήδη υπάρχει ή θα απαιτηθεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop