Τετάρτη 06.12.2023 | Εορτάζουν: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ

Επιστρέφουν οι θεσμοί τον Οκτώβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ19.09.2022 | 5:22 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τον Οκτώβριο θα γίνουν οι συναντήσεις σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών και ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 10 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η πρώτη αποτίμηση με βάση 22 προαπαιτούμενα, ενώ το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο και για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. H χώρα έχει περιθώριο να ολοκληρώσει έως τον Οκτώβριο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς συντάξεις, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει, αλλά και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις δεσμεύσεις για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη, οι πιο σημαντικές εκκρεμότητες έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί.

Την ίδια στιγμή, εκτίναξη 32,6% σημείωσαν οι φορολογικές εισπράξεις τον Αύγουστο, με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ. Στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος συνέβαλαν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 5,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο αλλά και η συγκράτηση των δαπανών.

Οι φόροι που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία τον περασμένο μήνα ήταν αυξημένοι κατά 1,4 δισ. ευρώ λόγω της είσπραξης της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Δεκέμβριο αλλά κυρίως εξαιτίας της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τον ΕΦΝΙΑ έχουν προεισπραχθεί περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης