Κυριακή 19.05.2024 | Εορτάζουν: Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα, Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος, Μένανδρος,Βηθεσδά

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Erasmus+: Στην Κύπρο για επιμόρφωση εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Αγίου Κωνσταντίνου

ΤΟΠΙΚΑ26.04.2024 | 9:52 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στα πλαίσια του ΚΑ122 Erasmus+ project με θέμα “Κατάρτιση εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση STEM” εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Αγίου Κωνσταντίνου Τρικάλων, πραγματοποιήσαμε το ταξίδι μας στη Λάρνακα της Κύπρου για επιμόρφωση.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι STEM. Ο όρος “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Με το STEM επιχειρείται ο μετασχηματισμός από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας στη διδασκαλία όπου κυρίαρχο ρόλο στο αναλυτικό πρόγραμμα θα διαδραματίζει η επίλυση προβλήματος, η ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση, ενώ θα απαιτείται η δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην ανακάλυψη της λύσης. Το STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή της εμπλοκής και του ενδιαφέροντος που εμφανίζουν τα παιδιά με τα επιστημονικά πεδία του STEM. Με την εφαρμογή του STEM μέσω projects, οι εκπαιδευόμενοι μάθαμε να αναστοχαζόμαστε στη διαδικασία της επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων και αποκτήσαμε δεξιότητες που είναι σχετικές με την παγκοσμιοποίηση στην εκπαίδευση, καθώς εστιάζει στην κριτική σκέψη, στην εργασία σε ομάδες (συνεργασία), ενώ έχει αναφερθεί ότι μειώνει το χάσμα γνώσεων ανάμεσα σε εκπαιδευόμενους από διαφορετικά κράτη. Επισκεφτήκαμε το Οικολογικό Νηπιαγωγείο της Αθηένου, όπου ανταλλάξαμε καλές πρακτικές πάνω σε θέματα διδασκαλίας και Διοίκησης Τα παιδιά είναι οι ακρίτες της περιοχής μας υποδέχτηκαν με τραγούδια συγκινητικά για την πονεμένη Κύπρο. Παίξαμε και χορέψαμε στην αυλή του σχολείου Κυπριακά τραγούδια και δώσαμε διαδικτυακό ραντεβού πριν το Πάσχα να ανταλλάξουμε ήθη και έθιμα των Άγιων Ημερών..

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση η ηρεμία σε όλο το σχολείο, ο μικρός αριθμός μαθητών στις τάξεις στο νηπιαγωγείο, η γραμματέας οι βοηθοί, μία σε κάθε τμήμα για να βοηθάνε την νηπιαγωγό. Επισκεφθήκαμε ένα εθελοντικό οργανισμό της περιοχής όπου μας έδειξαν την διαδικασία παρασκευής ντόπιου τυριού του χαλουμιού ,επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο της Αθηένου και ανταλλάξαμε ιδέες γύρω από τον Εθελοντισμό, μιας και η κωμόπολή του έχει πάρει το πρώτο βραβείο καλών πρακτικών εθελοντισμού. Τέλος συμμετείχαμε σε γαστρονομικό μάθημα δοκιμάζοντας γεύσεις προϊόντων από τη Κύπρο. Επίσης, μεγάλη εντύπωση μας έκανε η φοβερή φιλοξενία που μας πρόσφεραν, μέσα από την οποία γνωρίσαμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κύπρου με επισκέψεις στα μουσεία, στις εκκλησίες, στα κάστρα, στα θέρετρα και στα πάρκα τους. Το φαγητό τους είναι ποικίλο κι απολαυστικό, ενώ η περιοχή φημίζεται για τις μοναδικές, γαστρονομικές παραδόσεις της.

“Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε τον εκπαιδευτικό οργανισμό DOUMAG για την άψογη οργάνωση της περιόδου κατάρτισής μας και την βοήθειά τους σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του σχεδίου μας” τους/τις εκπαιδευτικούς για αυτήν την όμορφη εμπειρία και φιλοξενία τους και το ΙΚΥ / Εθνική Μονάδα Erasmus+ για αυτήν τη μοναδική ευκαιρία..!

Η Προϊσταμένη

Μαρία Παπαζαφείρη

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης