Πέμπτη 22.02.2024 | Εορτάζουν: Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θάλασσα, Θαλασσινή, Θαλασσιά, Θαλασσία

Έρχεται η κοινή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ31.01.2024 | 5:53 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με εύκολη και γρήγορη διαδικασία οι πολίτες θα μπορούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να εκδώσουν την «οικονομική ενημερότητα», ένα νέο έγγραφο που θα «παντρεύει» την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν δηλαδή με μια κίνηση να παίρνουν δυο βεβαιώσεις σε ένα έγγραφο και να προχωρούν σε μεταβιβάσεις ακίνητων. να εισπράττουν χρήματα απο το δημόσιο κ.α.

Όμως, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, το οτι δηλαδή τα δυο αυτά έγγραφα ενοποιούνται, ο πολίτης για να μπορει την την οικονομική ενημερότητα δεν θα πρέπει να χρωστάει ουτε στην εφορία ούτε στον ΕΦΚΑ.

Η πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας θα ενεργοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας. Θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση ενώ θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.

Οι πολίτες θα υποβάλουν την αίτησή τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Μετά την υποβολή της αίτησης θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος των στοιχείων που υποβλήθηκαν και κατόπιν – εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και προϋποθέσεις – θα εκδίδεται το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, με τους ίδιους όρους που διέπουν την έκδοση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης