Σάββατο 08.05.2021 | Εορτάζουν: Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη, Θεολόγος, Θεολόγης, Θολόγος, Θολόγης, Θολόης, Θεολογία, Θολογία, Μήλιος, Μήλης, Μηλιώ, Μηλιά, Μηλίτσα

Έρχεται «κούρεμα» και επιδότηση δόσης για τα δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ18.01.2019 | 6:13 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τη λύση στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό φαίνεται πως θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση με τις τράπεζες έχουν πάρει «χαρτί και μολύβι» και ετοιμάζουν το νέο νόμο που θα αντικαταστήσει το «περίφημο» νόμο Κατσέλη.

Το κυπριακό μοντέλο προβλέπει ότι αν η αξία του δανείου ξεπερνά την αξία της κατοικίας, τότε η λύση που θα προτείνεται από την τράπεζα θα περιλαμβάνει ακόμη και το κούρεμα ενώ για την εξυπηρέτηση του δανείου που θα απομένει, το δημόσιο θα μπορεί να επιδοτεί τη δόση εφόσον ο δανειολήπτης πληροί συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Από το «κούρεµα» και την επιδότηση δόσης θα εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ, για να ενταχθεί κάποιος στην προστασία του νέου νόµου, θα πρέπει να πληροί σειρά κριτηρίων τόσο εισοδηµατικών όσο και περιουσιακών.

Το «αγκάθι»

Αν και ο νόμος Κατσέλη εκπνέει το Μάρτιο ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει παράτασή του μέχρι να αποκρυσταλλωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα έχει χαμηλότερα όρια προστασίας σε σχέση με σήμερα, αλλά θα καλύπτει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το όριο προστασίας, δηλαδή η αξία της πρώτης κατοικίας αποτελεί στοιχείο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, ενώ θα συζητηθεί και με τους θεσμούς που έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop